Nevesinjac koji je vojničke činove stekao u pet svjetskih armija

01.02.2023. 10:46
0
IZVOR: Glas Trebinja

Nevesinjski vremeplov prepun je raznih zanimljivosti koje su često kolijevci viteških tradicija davale planetarni značaj. Tražeći bolji život i mekšu koru hljeba, a ponekad samo zbog izazova, Nevesinjci su stizali u sve krajeve svijeta i gotovo po pravilu bili su uspješni i cijenjeni. U grupi svjetski priznatih Nevesinjaca neizostavno je ime Vasa Glogovca iz sela Dramiševa koji je u mladosti preživio nevjerovatne avanture kakve se mogu naći samo u fantastičnim romanima. Od kuće je otišao kao regrut, a nakon 26 godina vojničke službe u zavičaj se vratio sa činom majora i brojnim vojničkim priznanjima. Vjerovatno je jedini čovjek na planeti koji je vojnička unapređenja zaslužio u pet svjetskih armija.

Na početku Prvog svjetskog rata mobilisan je u austrijsku vojsku, kasnije je postao kaplar srpske vojske, pa ruski poručnik, zatim japanski potporučnik i najzad major kineske vojske. Sudbina je ovog Nevesinjca bacala ovamo-onamo tako da se i on sam često pitao šta se to sa njim dešava i šta će na kraju doživjeti.

Dvadesetogodišnji mladić Vaso Glogovac 1911. godine kao jedan od šestorice sinova starog ustanika Spasoja Glogovca otišao je na regrutaciju. U to vrijeme to je bila velika čast za svakog mladića, jer su u kadar uzimali samo odabrane. Godinu dana kasnije Vaso je pozvan u vojsku i upućen u Beč gdje su mladići iz BiH obično služili. Kada je izbio rat poslat je na ruski front. Pošto nikako nije mogao da prihvati da ratuje protiv Rusa prebjegao je sa nekoliko svojih drugova u rusku vojsku.

Slika

Foto: Reportaža iz beogradske Politike 1940.

Potporučnik ruske vojske

Kasnije, kada je u Rusiji otpočelo okupljanje dobrovoljaca u srpsku vojsku među prvima se prijavio Vaso Glogovac. Hrabro se borio pa je odlikovan srebrnom medaljom za hrabrost i unaprijeđen je u čin kaplara.

Putujući preko Rusije za Solun boljševci su ga zarobili i neko vrijeme je proveo u ropstvu. Uspio je nekao da pobjegne, ali je morao ići kroz Sibir gdje su ga uhvatili bjeloarmejci. Srećom tu je našao nekoliko poznanika, pa se priključio carskoj ruskoj vojsci. Brzo je napredovao, pa je dobio novo odlikovanje i unapređenje u čin potporučnika.

Japanski oficir

Kada su Rusijom ovladali bošljevici prebjegao je u Koreju i tu radio teške fizičke poslove. Pošto su stanovnici Koreje često dizali pobune, Japanci su na Korejskom poluostrvu morali da drže jake vojne odrede. Vaso je odlučio da se prijavi Japancima sa željom da stupi u njihovu vojsku. Bio je odlično primljen i to sa činom oficira.

Ali, u japanskoj vojsci nije ostao dugo. Kada su nemiri u Koreji prestali, svi vojnici i oficiri koji su se nalazili u japanskoj vojsci, a koji su bili strani podanici, bili su otpušteni.

Major kineske vojske

U proljeće 1924. godine Vaso se našao u Harbinu.Tragajući za poslom počeo je da uči vožnju automobilom i redovno je odlazio na kurs. Po položenom ispitu, postao je šofer i po harbinskim ulicama upravljao je automobilom. Pošto je znao nekoliko jezika i bio kao stvoren za svaki posao i umio da se snađe u svakoj situaciji, u Harbinu je stekao mnogo prijatelja.

Godinu dana kasnije najzad je riješio da se vrati u Jugoslaviju. Ali sudbina ga je bacila još dalje od nje. U to vrijeme japanski agenti po čitavoj Kini vrbovali su ljude za armiju kineskog generala Čang Cu Lina, koji se borio protiv centralne kineske vlade i slavnog Čang Kaj Šeka. Kao bivši ruski oficir, Glogovac dobija unapređenje i dobru platu i stupa u armiju pobunjenika. Komandovao je eskadronom konjičkog puka i isticao se hrabrošću u mnogim jurišima. Zbog svoga junaštva bio je unaprijeđen u čin kapetana, a poslije jedne bitke u kojoj je poginuo komandir eksadrona, primio je komandu i unapređenje u čin majora.

Kao vrhunac svega, seljak iz Hercegovine Vaso Glogovac na jednoj velikoj narodnoj svečanosti u gradu Tjenicinu dobio je jedno veliko odličje. Komandantu divizije generalu Semjonovu građani Tjencina predali su svileni suncobran, a majoru Glogovcu svilenu zastavu sa posvetom. Poslije izvjesnog vremena armija Čang Cu Lina počela je da odstupa. Pobjedonosne armije Čang Kaj Šekove gonile su je bez predaha. Naposljetku vojska ovog pobunjeničkog kineskog generala bila je raspuštena.

S velikom sumom novca, Vaso Glogovac našao se jednog jutra u Šangaju. Tu se najzad ukrcao na brod i preko Indijskog okeana i Sredozemnog mora stigao u Evropu. Poslije šesnaest godina nevjerovatnih avantura ovaj hercegovački seljak stigao je najzad u svoje malo selo Dramiševo, gdje je nastavio da živi sa svojom braćom kao trezven i napredan zemljoradnik.

Glogovčeva odiseja je pred Drugi svjetski rat privlačila pažnju jugoslovenske i svjetske štampe. Beogradska Politika decembra 1940. godine čitavu stranu posvećuje ovom Nevesinjcu i njegovim nevjerovatnim avanturama. Tada vodeći evropski listovi takođe su prenijeli dijelove ove zanimljive reportaže.

Slika

Foto: Glas Trebinja

Nakon što je proputovao pola svijeta i prebrodio mnoga iskušenja i opasnosti Vaso Glogovac je mučki ubijen bez mogućnosti da se vojnički brani. Po završetku Drugog svjetskog rata postao je žrtva komunističkog terora. To je vjerovatno i bio razlog što komunističke vlasti decenijama uopšte nisu pominjale ovog svjetski priznatog junaka.

Vasovi potomci su u njegovom rodnom mjestu podigli spomen-obilježje koje će trajno svjedočiti o ovom neustrašivom nevesinjskom gorštaku.

Piše: Dragomir Grahovac

Komentari 0
Povezane vijesti
Dječak Dragoljub Jeličić, junak bitke za Beograd Dječak Dragoljub Jeličić, junak bitke za Beograd
Crtice iz života Simeona Zorića, generala i hazardera, ljubavnika ruske carice Katarine Druge Crtice iz života Simeona Zorića, generala i hazardera, ljubavnika ruske carice Katarine Druge
Pismo hrabrog ratnika Pismo hrabrog ratnika
Najčitanije
 • Posni kolač sa višnjama i makom
  9h 15m
  0
 • Na Jahorini uhapšen jedan od najvećih bjegunaca u Evropi
  5h 22m
  0
 • Marko Kubatlija od danas na čelu Agencije za unapređenje stranih investicija BiH
  7h 29m
  9
 • Opština Istočno Novo Sarajevo organizuje podjelu novogodišnjih paketića
  9h 20m
  0
 • Neregistrovana vozila krstare seoskim putevima
  9h 27m
  1