Ambasada Rusije: Neutemeljena obrazloženja o proširenju vojnog osoblja EUFOR-a

16.08.2022. 19:18
0
IZVOR: srna.rs

 Ambasada Ruske Federacije u BiH saopštila je danas da je bezbjednosna situacija u BiH i dalje mirna i stabilna, što proizlazi iz posljednjeg izvještaja snaga EU Savjetu bezbjednosti UN, te da su, stoga, neosnovana obrazloženja o potrebi proširenja vojnog osoblja u EUFOR-u, uključujući i njemačke vojnike.

Iz Ambasade Rusije ističu da rastuća propagandna galama oko misije "Altea" nije slučajna, te da "izgleda pojedine zapadne države, prvenstveno SAD i Velika Britanija, pripremaju teren za puzeću `NATO-izaciju` BiH", što se "ne radi u interesu jačanja unutrašnje bezbjednosti u BiH, koja, kako sami zapadnjaci napominju, nije ugrožena, već radi geopolitičke dominacije, težnje da po svaku cijenu održi svoju hegemoniju".

- U tom smislu, ne isključujemo provokacije kojima će se dokazati `slabost` EUFOR-a i potreba njihove zamjene okupatorskim trupama NATO-a. Pozivamo zvaničnike BiH da se ne uvuku u vještački nametnutu igru označenim kartama, da bez spoljnog diktata započnu sadržajan dijalog o aktuelnim unutarpolitičkim problemima - napominju iz Ambasade Ruske Federacije.

Iz Ambasade Rusije ističu da je u zadnje vrijeme sve više spekulativnih izjava o perspektivama za sporvođenje mirovne operacije EU - Altea, te da se uporedo nameću ideje da će biti potrebno hitno pojačati prisustvo NATO kontingenta u BiH u slučaju da ne bude produžena misije nakon novembra kada bude razmatrano ovo pitanje u Savjetu bezbjednosti UN.

Iz Ambasade Rusije naglašavaju da pogotovo neprihvatljivim smatraju pozivanja na uticaj događaja u Ukrajini na situaciju u BiH.

U saopštenju se dodaje da što se tiče Rusije, ona dosljedno polazi od svojih obaveza kao garanta Mirovnog sporazuma u BiH.

Prvi vojnici njemačkog vojnog kontingenta u operaciju "Altea" stigli su juče, rečeno je Srni iz EUFOR-a, te potvrđeno da će ostatak biti raspoređen u fazama.

Komentari 0
Povezane vijesti
Cijena tone peleta uz čekanje na isporuku blizu 1.000 KM Cijena tone peleta uz čekanje na isporuku blizu 1.000 KM
Potvrđena oslobađajuća presuda Mektiću i ostalima Potvrđena oslobađajuća presuda Mektiću i ostalima
Firma iz Konjica uvezla radnike iz Nepala Firma iz Konjica uvezla radnike iz Nepala
Najčitanije
 • Saobraćajna nezgoda u Istočnom Novom Sarajevu
  6h 38m
  3
 • Mladić ubio komšiju ašovom
  15h 7m
  0
 • Put od Lapišnice do Han Dervente osvijetljen
  16h 47m
  14
 • Četvoro poginulih u saobraćajnoj nesreći kod Mostara
  17h 45m
  0
 • Danas javna tribina SDS-a u Kasindolu
  17h 31m
  0