Anketa: Mislite li da roditelji treba da rješavaju domaće zadatke?

04.10.2022. 12:53
6
IZVOR: katera.news

Školska godina se uveliko zahuktala, a roditeljske dileme i muke ovih dana dolaze do izražaja. Neke muke i dileme su uglavnom univerzalne, ali su neke i specifične. Roditeljski pogledi i viđenja u mnogim situacijama se veoma razlikuju, pogotovo ukoliko se poredi djetinjstvo i školovanje današnjih roditelja, sa novom generacijom đaka.

Jedno od pitanja koje izaziva mnogo polemike na društvenim mrežama, ali i u kući je i „kako je moguće da sa nama roditelji skoro nikada nisu radili zadaću, a sada mi roditelji moramo biti i roditelji i učitelji odnosno nastavnici“. Jasno nam je da društvo razvija, da se školstvo mijenja i, trebalo bi, unapređuje, i da to više nije isti svijet kakav je bio u „naše doba“.

Međutim, roditelji su u ovom ubrzanom svijetu sve više zauzeti borbom za egzistenciju, utrkom za poslovima, neki često rade i dva posla, a onda ih umorne kod kuće dočkaju domaći zadaci. I stručnjaci ističu da domaći zadaci naših školaraca zbog preteških lekcija, nerazumljivih predavanja, nezrelosti za polazak u školu, sve češće postaju obavezni i za roditelje. Oni podsjećaju da odrasli ne treba da rade zadatke umesto djece, već zajedno sa njima i da pretnja i kazna ne pomažu. Najnovije istraživanje otkriva da u svakoj šestoj porodici roditelji pišu domaće zadatke umjesto djece i da im ta obaveza u većini slučajeva, predstavlja veliko opterećenje.

U novoj Katerinoj anketi vas pitamo 

Komentari 6
 • Generic placeholder image
  Fizikalac 29.12.2022. 18:15
  Nikad vise odlikasa i nikad manje kulture kod skolaraca, toliko o skolskom sistemu
 • Generic placeholder image
  Nemanja 05.10.2022. 08:00
  Sistem školstva je KATASTROFA! Veliki broj nastavnog osoblja nije ni blizu nastavnicima i učiteljima koji su nas učili. Gradivo u školama se samo isporučuje, a ne usvaja se.
  Kada se sve to sabere dobijamo nepismenu djecu, što je PISA test i dokazao. Zato i kriju rezultate tog testa.
 • Generic placeholder image
  Vuk 04.10.2022. 22:19
  Domaća zadaća je totalno bez veze. Ako nastavnici nisu sposobni da u školi nauče đake treba promjeniti plan i program tako da nema domaće zadaće. Možeš zamisliti da kad vojnik pome na odsustvo klmandir mu kaže malo vježbaj sa tatom strojevi korak ili sa mamom kako da skockaš krevet. Nastavnik je plaćen da đake nauči a ne tata i mama.
 • Generic placeholder image
  Nina 04.10.2022. 18:38
  A i roditelji danas misle da su im djeca posebna, da moraju imati sve petice pa pokusavaju da im sto vise rade i pomazu. Pustite djecu neka sama uce. Dobice ocjenu koju su zasluzili.
 • Generic placeholder image
  Janka 04.10.2022. 14:45
  Gradiva su preobimna i nepotrebna za život. Obesmislen je program obrazovanja dece.
  Sedeti pola dana u školi, sedeti isto toliko u zatvorenom prostoru bez fizičkih i kreativnih aktivnosti i od dece pravite invalide, neznalice.
 • Generic placeholder image
  Jovan 04.10.2022. 13:20
  Ne slažem se sa izjavom da se sistem školstva unapređuje. Mislim da postaje sve gori
Povezane vijesti
Nova anketa: Kako riješiti problem prodaje „vejpova“ maloljetnim licima? Nova anketa: Kako riješiti problem prodaje „vejpova“ maloljetnim licima?
Katerini prijedlozi knjiga za čitanje Katerini prijedlozi knjiga za čitanje
Katerini prijedlozi knjiga za čitanje Katerini prijedlozi knjiga za čitanje
Najčitanije
 • "Dani tikve" okupili veliki broj izlagača i posjetilaca (FOTO)
  10h 9m
  0
 • Najveću tikvu uzgojila Bojana Milanović iz Prijepolja
  9h 43m
  0
 • Aktivan humanitarni broj 17092 za našu Magdalenu!
  14h 26m
  0
 • Svete mučenice Vera, Nada i Ljubav i majka im Sofija
  15h 43m
  0
 • Tijela trojice Srba ubijenih u Banjskoj predata porodicama
  9h 35m
  1