Aplikacija za praćenje cijena goriva u procesu izrade već dvije godine

11.03.2022. 19:12
0
IZVOR: capital.ba

Vlada Republike Srpske godišnje iz budžeta izdvaja desetine miliona maraka na razne informacione sisteme, hvaleći se kako prati nove tehnologije i trendove.

Međutim, za neka jednostavna rješenja, poput mobilne aplikacije koja bi pratila cijene goriva na pumpama i tako pomogla građanima da u vrijeme inflacije i poskupljenja vide gdje je najjeftinije gorivo, Vladi su potrebne godine.

Capital podsjeća da građani u FBiH još od juna 2019. godine imaju ovu mogućnost.

Oni preko aplikacije „FMT FBiH oil info“ u realnom vremenu imaju informaciju o cijenama na svakoj benzinskoj stanici čime im je znatno olakšan izbor i kupovina po najpovoljnijim cijenama.

Aplikacija je korisna i inspektorima koji preko nje mogu pratiti cijene i tako jednostavnije i brže reagovati prilikom kontrole.

Slika

Foto: N1

Da bi i vozači u Republici Srpskoj mogli dobiti ovaj koristan alat, još prije dvije godine je obećala ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske Suzana Gašić.

- Dobićemo takvu aplikaciju u narednom periodu. Razvija se jedan aplikativni softver i u okviru njega će i građani Srpske dobiti mobilnu aplikaciju koju će moći da skinu na svoje telefone i da putem nje prate stanje cijena naftnih derivata - rekla je Gašićeva u junu 2020. godine.

Aplikacije ni danas nema, a u Ministarstvu se pravdaju kako ih je u svemu usporio virus korona.

- Pilot projekat aplikacije pušten je u testnu fazu benzinskim stanicama i timu operatera u avgustu 2021. godine. U sklopu testne faze, otkriveni su određeni tehnički problemi u obradi prikupljenih podataka i tzv. „bagovi“ na samoj aplikaciji, te su trenutno u toku aktivnosti na otklanjanju ovih smetnji i unapređenju samog softvera. Očekujemo da navedene aktivnosti budu završene u što kraćem periodu, te da će aplikacija uskoro biti dostupna građanima - odgovorili su portalu Capital iz ovog ministarstva.

Inače, kompanija “Tesla” je u fazi je razvoja autonomnog vozila, odnosno automobila bez volana, a ranije procjene iz ove svjetski poznate kompanije je da će im za to trebati oko dvije godine.

U Republici Srpskoj još razvijaju običnu aplikaciju, a javni sektor je samo kompaniji „Prointer“ od 2015. godine do danas dao 706 poslova ukupne vrijednosti više od 189 miliona KM.

Komentari 0
Povezane vijesti
Novom uredbom ublažene mjere za sprečavanje virusa korona Novom uredbom ublažene mjere za sprečavanje virusa korona
Počela sa radom aplikacija za praćenje cijena goriva u Srpskoj Počela sa radom aplikacija za praćenje cijena goriva u Srpskoj
Ne radi sistem koji je Vlada Srpske platila 1,5 miliona KM Ne radi sistem koji je Vlada Srpske platila 1,5 miliona KM
Najčitanije
 • Izvučeni dobitnici karata za koncert Dragane Mirković
  11h 56m
  0
 • U prvi razred osnovne škole u Kalinoviku upisano pet đaka
  8h 58m
  1
 • Nestao Neđo Cvijetinović
  2h 0m
  0
 • Konferencija beba u Rogatici – Pavle Bojat predsjednik (FOTO)
  3h 34m
  1
 • Prevoznici gase kamione zbog visokih cijena goriva
  11h 14m
  0