Austrijska policija useljava se u Hitlerovu rodnu kuću

28.09.2020. 22:01
0
IZVOR: Politika

Namjera vlasti grada Braunau je da spriječe hodočašća neonacista, ali neki misle da će na ovaj način brisati prošlost s kojom se treba stalno suočavati.

-Tužna je činjenica što je Adolf Hitler tu došao na svijet, ali s druge strane, to je samo kuća u kojoj se rodio. Nedaleko od nekadašnjih gradskih zidina, tamo je stajala mnogo prije Hitlera - tako arhitekta Štefan Marte gleda na svoj zadatak da preuredi dom nacističkog vođe u austrijskom gradu Braunau na Inu u policijsku stanicu. Moraće da promijeni spoljašnji izgled blijedožute, trošne i napuštene trospratnice i da unutrašnjost adaptira u kancelarije i mjesto gdje će biti privođeni lokalni prestupnici.

Spekulisalo se da će tu biti otvorene prostorije za socijalne službe. Bar je to bila želja mještana, koji, da vode glavnu riječ, ne bi policiju uselili u kuću. Ipak, austrijske vlasti su ovom odlukom nakon dugotrajnog procesa eksproprijacije nekretnine od njenog vlasnika stavile tačku na nagađanja i odlučile da je predaju u ruke arhitekti koji će je rekonstruisati do 2023. godine.

Vjerovatno će biti uklonjen znak ispred kuće u ulici Salcburger Vorštat, na kojem sitnim slovima piše da je tu rođen Hitler, a obilježje „Nikad više fašizam” biće premješteno u muzej u Beču. Zvaničnici su rekli da im je cilj da „neutrališu” istoriju i simboliku napuštene trospratnice i da spriječe da ona služi neonacistima kao mjesto hodočašća.

Ali, da li će time biti stavljena tačka na svaku vezu ovog mjesta s licem nacizma i da li je, kako to kaže arhitekta Marte, ovaj objekat samo kuća koja je tamo stajala mnogo prije Hitlera?

Što se mještana tiče, ona je više od obične napuštene stare pivnice (što je bila u 17. vijeku). Ima istoriju koju, kažu, vlasti naprosto ne mogu da zanemare i izbrišu ono što se dogodilo, iako je budući Firer nakon svoje treće godine zauvjek otišao iz te kuće. Nisu ni istoričari zadovoljni odlukom da se kući promeni namjena, a da se istovremeno pokuša precrtavanje svake njene veze s kancelarom nemačkog Rajha. Oni smatraju da je neophodno istovremeno negdje u gradu ostaviti trag o tome da je Hitler tu došao na svijet.

Ali, kao da „sudbina” hoće da s njegovih kuća, ako već ne može u širim razmjerama, ukloni tragove prošlosti. Hitlerov stan u Minhenu odavno je pretvoren u policijsku stanicu. Iako i to može neprijatno da podsjejti na totalitarnu državu apsolutne policijske kontrole nad građanima, u Minhenu su, kao sada u Braunauu, procjenili da niko neće organizovati neonacističko hodočašće ispred policijske stanice. Stoga je na konkursu za arhitektonsko rješenje objekta naglašeno da je potrebno promjeniti postojeću zgradu spolja kako bi bilo uklonjeno sjećanje na doba nacizma i kako bi se „spriječilo njegovanje i širenje nacističke ideologije”.

Ova odluka vlasti, kojom, kako kažu, „otvaraju novo poglavlje”, dočekana je na nož onih koji misle da vlasti „otvaranjem novog” brišu staro poglavlje i dovode u pitanje odnos prema svojoj prošlosti.

Decenijama nakon Drugog svjetskog rata zvanični stav Austrije bio je da je ova zemlja žrtva nacističkog režima. Zanemarivano je da su brojni Austrijanci poletno dočekali Rajh i služili mu. Beč je kasnije priznao svoju ulogu u nacističkim zločinima odlučivši da radi na „izgradnji sveobuhvatne kulture pamćenja”. Ipak, i danas im nisu strani skandali poput pojave neonacističkih knjiga pjesama u desničarskim bratstvima i rasističke pjesme nastale u Braunauu, koja ljude upoređuje s pacovima. Opterećenost mračnom stranom ogleda se i u prijedlogu bivšeg ministra unutrašnjih poslova Volfganga Sobotke da se Hitlerova kuća sruši, što je javnost odbila rekavši da će tako Austrija poslati pogrešnu poruku o spremnosti da se suoči sa svojim djelima.

A Braunau teško da će moći da zauvjek ukloni iz sećanja vezu s Hitlerom, bez obzira na to u šta će pretvoriti njegov rodni dom. Ako pitate bilo koga po čemu je ovaj grad poznat, reći će da je najveći zločinac u istoriji tamo rođen. Iako je Braunau u većem dijelu posljeratnog perioda bio uporište socijaldemokrata, teško je poljuljati ovu reputaciju. Duhove iz kuće nisu uspjele da istjeraju ni knjižara, koja je neko vreme u njoj bila otvorena, ni škola i, duže od 30 godina, centar za osobe s invaliditetom. Teško da će utvare iz nje istjerati plavim uniformama. Uostalom, sada cijeli svijet priča o tome kako će se u Hitlerovu kuću useliti policija.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srbija kupila dokument kojim Hitler naređuje napad na Jugoslaviju Srbija kupila dokument kojim Hitler naređuje napad na Jugoslaviju
Hitlerova stranka odgovorna za desetine miliona ubijenih ljudi Hitlerova stranka odgovorna za desetine miliona ubijenih ljudi
Hitlerove bilješke prodate na aukciji za 34 hiljade evra Hitlerove bilješke prodate na aukciji za 34 hiljade evra
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    14h 2m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    14h 46m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    18h 51m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    18h 55m
    2
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    4h 22m
    0