Boračke kategorije čekaju novac od ministarstva

13.08.2024. 13:50
1
IZVOR: rtvbn.com

Dok porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida čekaju, a neki nažalost i umiru, ne dočekavši isplatu sredstava dobijenih putem javnog poziva Ministasrtva rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske iz 2019. godine, ovo ministarstvo daje saopštenja za medije, u kojima se bavi ocjenama izjava i zahtjeva da ova sredstva budu što prije isplaćena.

Nakon poziva predstavnika opštine Istočna Ilidža da Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske da u roku od 60 dana isplati boračkim kategorijama sredstva za renoviranje stambenih jedinica kao i stambene jedinice dobijena putem konkursa koji je raspisan 2019. godine, te da izmijene uredbu kojom ne postoji pravo nasljedstva ovih sredstava i stambenih jedinica ukoliko korsnik sredstava premine, oglasilo se i ministarstvo putem medija.

- Izjava potpredsjednika Skupštine opštine Istočna Ilidža Nemanje Močevića data sa isključivom namjerom da se naruši ugled i povjerenje u rad ovog ministartsva. Ovim putem demantujemo određene navode gospodina Močevića jer su izneseni u potpuno netačnoj i pravno neutemeljenopj konotaciji. Ovaj postupak još uvijek je u toku. Shodno Zakonu o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca, prava koja se ostvaruju po tom zakonu nisu nasljedna - saopšteno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

  • Močević: Boračke kategorije ponovo izmaltretirane i ponižene
    07.08.2024. 13:13

    Konferencija za medije na temu isplate sredstava za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida po osnovu Javnog poziva Vlade Republike Srpske iz 2019. godine održana j...

Istočno Sarajevo
Močević: Boračke kategorije ponovo izmaltretirane i ponižene

Kako ističe potpredsjednik skupštine opštine Istočna Ilidža Nemanja Močević, navodima iz Resornog ministasrstva nije osporeno ništa od onoga što je on i naveo.

- Oni su potvrdili da javni poziv nije završen, a mi tražimo da se završi i da se isplate sredstva. Takođe su potvrdili da pravo nasljedstva nema niko, to sam i ja rekao. Tražimo da se izmjeni uredba i da pravo nasljedstva članovi porodice od nosioca rješenja ostvare. Jer i u našoj opštini i drugim opštinama koje nisu isplaćene, dešava se da korisnik prava dobije rješenje, a ne dočeka živ ta sredstva. Prema informacijama koje ja imam, do sada je 17 opština isplaćeno, a za preostale opštine potrebno je nekih 50 miliona maraka i smatram da to nije neka velika cifra, jer pojedini političari imaju budžet veći od toga. Ukoliko ste raspisali javni poziv, završite ga - naveo je Močević.

Rješenje o isplati 8.000 maraka za rernoviranje stambene jedinice putem javnog konkursa resrnog ministarstva ostvario je i član porodice poginulog borca Bojan Ljuboje iz Istočne Ilidže, koji potvrđuje da godinama čekaju na isplatu ovih sredstava.

- Još uvijek nam sredstav nisu isplaćena, a većina porodica uključujući i moju porodicu, svi smo se našli u potrebi da rješavamo ovo pitanje na ovakav način karda je ministarstvo raspisalo konkurs, ali do dana današnjeg nismo ispoštovani. Vjerujte, ovo izazove frustraciju kod čovjeka, izazove i nelagodu, izazove i povrijeđenost, jer kroz ovakav poziv trebali smo da ostvarimo i neki vid razumijevanja, kojeg nažalost nismo ostvarili - naglasio je Ljuboje.

Na području opštine Istočna Ilidža, na isplatu sredstava za renoviranje stambenih jedinica čeka 55 porodica poginulih boraca i 8 ratnih vojnih invalida, dok 3 porodice čekaju na dodjelu stambene jednice.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Bogoljub 13.08.2024. 22:53
    Žao mi je boračke populacije,ali sumnjam da će i dobiti trebaju pare za izbore Duduk hoće da zavlada svim opštinama,ali prc i njegova frula je odsvirali sada se lepo priprema za kavez a majmunu i jeste mesto tamo.
Povezane vijesti
Apel poslodavcima da zbog vrućina prilagode rad na otvorenom Apel poslodavcima da zbog vrućina prilagode rad na otvorenom
Močević: Boračke kategorije ponovo izmaltretirane i ponižene Močević: Boračke kategorije ponovo izmaltretirane i ponižene
Nemanja Močević novi potpredsjednik Skupštine opštine Istočna Ilidža Nemanja Močević novi potpredsjednik Skupštine opštine Istočna Ilidža
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 48m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 39m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 26m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 52m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 34m
    0