Борачке категорије чекају новац од министарства

13.08.2024. 13:50
1
ИЗВОР: rtvbn.com

Док породице погинулих бораца и ратних војних инвалида чекају, а неки нажалост и умиру, не дочекавши исплату средстава добијених путем јавног позива Министасртва рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске из 2019. године, ово министарство даје саопштења за медије, у којима се бави оцјенама изјава и захтјева да ова средства буду што прије исплаћена.

Након позива представника општине Источна Илиџа да Министарство рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске да у року од 60 дана исплати борачким категоријама средства за реновирање стамбених јединица као и стамбене јединице добијена путем конкурса који је расписан 2019. године, те да измијене уредбу којом не постоји право насљедства ових средстава и стамбених јединица уколико корсник средстава премине, огласило се и министарство путем медија.

- Изјава потпредсједника Скупштине општине Источна Илиџа Немање Мочевића дата са искључивом намјером да се наруши углед и повјерење у рад овог министартсва. Овим путем демантујемо одређене наводе господина Мочевића јер су изнесени у потпуно нетачној и правно неутемељенопј конотацији. Овај поступак још увијек је у току. Сходно Закону о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца, права која се остварују по том закону нису насљедна - саопштено је из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

  • Мочевић: Борачке категорије поново измалтретиране и понижене
    07.08.2024. 13:13

    Конференција за медије на тему исплате средстава за стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних војних инвалида по основу Јавног позива Владе Републике Српске из 2019. године одржана ј...

Источно Сарајево
Мочевић: Борачке категорије поново измалтретиране и понижене

Како истиче потпредсједник скупштине општине Источна Илиџа Немања Мочевић, наводима из Ресорног министасрства није оспорено ништа од онога што је он и навео.

- Они су потврдили да јавни позив није завршен, а ми тражимо да се заврши и да се исплате средства. Такође су потврдили да право насљедства нема нико, то сам и ја рекао. Тражимо да се измјени уредба и да право насљедства чланови породице од носиоца рјешења остваре. Јер и у нашој општини и другим општинама које нису исплаћене, дешава се да корисник права добије рјешење, а не дочека жив та средства. Према информацијама које ја имам, до сада је 17 општина исплаћено, а за преостале општине потребно је неких 50 милиона марака и сматрам да то није нека велика цифра, јер поједини политичари имају буџет већи од тога. Уколико сте расписали јавни позив, завршите га - навео је Мочевић.

Рјешење о исплати 8.000 марака за рерновирање стамбене јединице путем јавног конкурса ресрног министарства остварио је и члан породице погинулог борца Бојан Љубоје из Источне Илиџе, који потврђује да годинама чекају на исплату ових средстава.

- Још увијек нам средстав нису исплаћена, а већина породица укључујући и моју породицу, сви смо се нашли у потреби да рјешавамо ово питање на овакав начин карда је министарство расписало конкурс, али до дана данашњег нисмо испоштовани. Вјерујте, ово изазове фрустрацију код човјека, изазове и нелагоду, изазове и повријеђеност, јер кроз овакав позив требали смо да остваримо и неки вид разумијевања, којег нажалост нисмо остварили - нагласио је Љубоје.

На подручју општине Источна Илиџа, на исплату средстава за реновирање стамбених јединица чека 55 породица погинулих бораца и 8 ратних војних инвалида, док 3 породице чекају на додјелу стамбене једнице.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Bogoljub 13.08.2024. 22:53
    Жао ми је борачке популације,али сумњам да ће и добити требају паре за изборе Дудук хоће да завлада свим општинама,али прц и његова фрула је одсвирали сада се лепо припрема за кавез а мајмуну и јесте место тамо.
Повезане вијести
Апел послодавцима да због врућина прилагоде рад на отвореном Апел послодавцима да због врућина прилагоде рад на отвореном
Мочевић: Борачке категорије поново измалтретиране и понижене Мочевић: Борачке категорије поново измалтретиране и понижене
Немања Мочевић нови потпредсједник Скупштинe општине Источна Илиџа Немања Мочевић нови потпредсједник Скупштинe општине Источна Илиџа
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 50m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 41m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 28m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 54m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 36m
    0