Bošnjački delegat traži da se uklone table sa oznakom "Dobrodošli u Republiku Srpsku"

12.04.2023. 12:49
10
IZVOR: nezavisne.com

Bošnjački delegat u Domu naroda BiH Džemal Smajić (SBiH) podnio je inicijativu Ministarstvu transporta i komunikacija BiH da se na graničnim prelazima uklone table sa oznakom "Dobrodošli u Republiku Srpsku".

Kako saznaju "Nezavisne novine" u inicijativi Smajić, koja će se naći na današnjem dnevnom redu Komisije za spoljnju i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda BiH, navodi da pomenuto ministarstvo u roku od 30 dana treba da ukloni, kako on navodi, nelegane oznake koje nemaju državnih znakova iz graničnih pojasa na svim graničnim prelazima u BiH.

- Takođe, Ministarstvo treba da pripremi i zakonska rješenja kojim bi se precizirao način rješavanja ovih siutuacija, uz definisanje nadležnog organa za ukljanjanje nelegalnih oznaka (ukoliko to nije nadležnost Ministarstva) - navodi Smajić u inicijativi.

U svom obrazloženju navodi da širom BiH na graničnim prelazima postoje oznake bez državnih obilježja, a koja zbunjuje sve one koji dolaze u BiH, turiste, goste, ali i građane BiH.

- Kao primjer navodim tablu natpisa 'Dobro došli u Republiku Srpsku'. Na ovoj tabli je takođe isto napisano na engleskom i drugim stranima jezicima. Napominjem da Republika Srpska predstavlja jedan od entiteta u BiH, dok je pitanje granica, graničnih kontroli i graničnih pojasa regulisano na nivou države - navodi Smajić u obrazloženju i dodaje da očigledno postoji konfuzija pri razumijevanju nadležnosti – država, entitet u ovom slučaju.

- Shodno ovom podnosim inicijativu koja je upućena Ministarstvu transporta i komunikacije BiH čiji je cilj da se uredi ova oblast, uklone nelegalne oznake/table, ali i ono najvažnije – dugoročno napravi promjena kako bi se minimalizovale mogućnosti za narušavanjem graničnih pojasa na ovakav način. Ukoliko pomenuto ministarstvo nema nadležnosti, onda inicijativom navodim da je potrebno pripremiti i predložiti nova zakonska rješenja od strane ovog ministarstva - zaključuje u obrazloženju Smajić.

Komentari 10
  • Generic placeholder image
    Meša Selimović o muslimanima iz Bosne 13.04.2023. 11:39
    Najzamršeniji ljudi na svijetu. Ni sa kim istorija nije napravila takvu šalu kao sa nama. Do juče smo bili ono što danas hoćemo da zaboravimo. Ali nismo postali ni nešto drugo, stali smo na pola puta, zabezeknuti. Ne možemo više nikud. Otrgnuti smo, a nismo prihvaćeni. Kao rukavac što ga je bujica odvojila od majke rijeke, i nema više ni toka ni ušća, suviše malen da bude jezero, suviše velik da ga zemlja upije. S nejasnim osjećanjem stida zbog porijekla, i krivice zbog otpadništva, nećemo da gledamo unazad, a nemamo kud da gledamo u naprijed, zato zadržavamo vrijeme, u strahu od ma kakvog riješenja. Preziru nas i braća i došljaci, a mi se branimo ponosom i mržnjom. Htjeli smo da se sačuvamo, a tako smo se izgubili, da više ne znamo ni šta smo. Nesreća je što smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i nećemo iz nje. A sve se plaća pa i ova ljubav.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 13.04.2023. 10:44
    U pravu je poslanik! I treba da se uklone jer nisu primjerene. Umjesto njih postaviti bilborde sa LCD ekranom koji će biti mnogo veći, mnogo visočiji i mnogo uočljiviji u svim uslovima. Tekst može ostati isti, s tim da slova moraju biti veća a grb Republike Srpske isto veći i uočljiviji. Kraj svakog takvog bilborda morala bi biti i velika zastava republike Srpske na visokom jarbolu.
    To je za početak a u sledećem koraku bi trebalo ukloniti sva ostala obilježja i zastave vještačkih tvorevina.
  • Generic placeholder image
    Mladen 13.04.2023. 06:50
    Sta ti je ba delegat?
    Da nisi sta masno pojo’ ??
  • Generic placeholder image
    Srboljub 13.04.2023. 03:08
    Fesli ustaše i njihovi gospodari na Zapadu se mogu samo silom smiriti, tako je bilo i tako će biti.
  • Generic placeholder image
    Aaa 12.04.2023. 23:20
    Pravi delegat... Moze vama smetati koliko hocete ali one ce ostati gdje i jesu... A hajmo sad da malo pisamo po vama, kad cete skloniti table na ulazu u grad gdje pise da ste bili pod opsadom? Prodali ste se, glumite zrtve, prodali ste vlastiti narod..... Zato ne mlati gluposti table ce ostati.... Mi Srbi smo sebi napravili grad, istjerali ste nas i mi smo opet napravili grad, od nicega smo napravili grad.. Vi nama dolazite a ne mi vama smradovi jedni....
  • Generic placeholder image
    XY 12.04.2023. 18:36
    Delegat niko vam nije kriv sto ste izgubili rat za koji ste se prethodno temeljito spremali!! Republika Srpska je medjunarodno priznata i nema skidanja tabli sa samo vama spornim natpisom. O tome ste trebali razmisljati prije nego sto ste bivsim komsijama objavili rat koji ste jos jedanput da ponovim izgubili.Sada kukajte.
  • Generic placeholder image
    Milica 12.04.2023. 18:06
    Ti sto su prodali vjeru za veceru su najgori dusmani rodu Srpskom.To je kompleks ,zbog izdaje vjere i da bi umirili savjest.Crkli svi da Bog da.
  • Generic placeholder image
    Hari 12.04.2023. 15:53
    Teške fukare i Srbomrsci, mržnja im zaslijepila oči, pa u Republici Srpskoj ne vide da žive Srbi i ostali, ali samo vide Table sa velikim natpisima koji žele dobrodošlicu svim dobronamjernim ljudima. Tu ne vidim ništa loše kad se želi dobrodošlica, a li to što ćirilice nema u Federaciji, Srba na nivou statističke greške to im isto ne smeta. Ćirilične natpise u Federacji uništavaju i brišu. Table ni pokoju cijenu ne skidati, neka im kad dolaze u Republiku Srpsku "bodu oči" daboga im ih i izbile da oćorave od mržnje sto posto.
  • Generic placeholder image
    Cober 12.04.2023. 15:43
    Srbima nesmeta da i oni stave dobrodošli u federaciju.ovo mora ostati,jer smo priznati u dejtonu,svidali se njima ili ne.
  • Generic placeholder image
    Soko 12.04.2023. 15:00
    Smeta ti natpis, a ne smeta ti što ni jedna fabrika ne radi, a ti si uhljebu jedan na narodnim jaslama....furdo
Povezane vijesti
Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi
Raste broj prijavljenih slučajeva nasilja na internetu Raste broj prijavljenih slučajeva nasilja na internetu
Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    20h 43m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    18h 45m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    17h 38m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    17h 43m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    16h 46m
    1