Britanci poslali naoružanje samoproglašenom Kosovu

17.04.2022. 10:03
3
IZVOR: srna.rs

Velika Britanija isporučila je samoproglašenom Kosovu veću količinu lakih protivtenkovskih raketnih sistema "Džavelin" i "NLAU" /NLAW/, objavile su danas "Večernje novosti".

Ovakav opasan potez Londona, prema saznanjima beogradskog lista, neće ostati bez reagovanja Srbije, budući da će predsjednik Aleksandar Vučić u narednih 48 časova zatražiti zvanično objašnjenje od britanskog premijera Borisa Džonsona.

Ove rakete tokom posljednja dva mjeseca okosnica su gotovo svih zapadnih isporuka naoružanja Ukrajini za rat protiv Rusije.

Prema prvim informacijama, juče je u Prištinu stigao prvi kontingent od 50 ovih sistema.

Ova isporuka dio je aranžmana koji su krajem februara napravili Džonson i premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti.

Prema dostupnim informacijama, u narednim mjesecima Velika Britanija će Albancima isporučiti i najmanje 20 lakih protivtenkovskih sistema "Džavelin".

Prema saznanjima "Večernjih novosti", dogovorena je i besplatna obuka pripadnika Kosovskih bezbjednosnih snaga za korišćenje ovog arsenala.

Za sada, piše list, niko ne može da potvrdi da se u prištinsko-londonskom aranžamanu ne nalazi još nešto od naoružanja i vojne opreme.

Britanske rakete prvo su ozbiljnije naoružanje koje je stiglo na Kosovo, ali postoje najave kupovine dronova, topova, pa i helikoptere.

Neskriveni partner u ovom poslu prištinskim vlastima su SAD i Velika Britanija, a dežurne adrese za obezbjeđivanje naoružanja su Njemačka i Turska.

 

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Petar 18.04.2022. 17:45
    Kakvi su kao da su u incestu začeti.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 18.04.2022. 15:22
    Neka njihove sluge kod nas traže i za nap MUP ili još bolje za VRS, ako su dobri i ako domaće sluge nisu izdajnici, daće i njima đavelina....samo se bojim da se ne udave...
  • Generic placeholder image
    Sos 17.04.2022. 13:14
    A šta reći?
    Danas đavoli kolo igraju?!
    Zlo protiv dobra! Istorijski nemoral zapada, posebno Britanije, uzeo je maha pod maskama koje su providne i za malu djecu!! Zlo, Zlo i Zlo, od njih ...vekovima!!!
Povezane vijesti
Bačena eksplozivna naprava na srpski lokal u Ranilugu Bačena eksplozivna naprava na srpski lokal u Ranilugu
Od početka godine opljačkano sedam kuća srpskih povratnika u Ljuboždu Od početka godine opljačkano sedam kuća srpskih povratnika u Ljuboždu
Vraćena spomen-ploča srpskim vojnicima na groblju u Prištini Vraćena spomen-ploča srpskim vojnicima na groblju u Prištini
Najčitanije
  • Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
    7h 40m
    0
  • Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže
    19h 40m
    7
  • Reli odnio sedam života, poginula i djevojčica
    21h 14m
    0
  • „Dom invest“ gradi dom za vas
    5h 9m
    0
  • Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
    4h 27m
    0