Centar za ruske studije bogatiji za 100 knjiga

19.07.2022. 13:15
0
IZVOR: srna.rs

Centru za ruske studije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je svečano uručena vrijedna donacija Ruskog istorijskog društva od 100 knjiga, realizovana posredstvom Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov koji je uručio stručne knjige bazirane na istoriji i arheologiji na ruskom jeziku istakao je da će poklonjene knjige biti od koristi studentima i profesorima na Filozofskom fakultetu.

- Sa ovim knjigama studenti i zaposleni na fakultetu će vidjeti kako se razvijala nauka i arhitektura u Rusiji. Ovo je još jedan dokaz uske saradnje Ambasade sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu. Mi smo veoma zahvalni na dosadašnjoj saradnji - rekao je Kalabuhov.

Ruski ambasador je naglasio da će se saradnja između ovog univerziteta i Ambasade Rusije u BiH nastaviti u korist mladih i prijateljstva između srpskog i ruskog naroda.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić rekao je da je ova donacija Ruskog istorijskog društva još jedan dokaz vjekovne veze između ruskog i srpskog naroda.

On je naglasio da Ambasada Ruske Federacije već duže vrijeme na mnogo načina pomaže Univerzitetu i to kroz brojne kontakte koje je ovaj univerzitet uspostavio sa univerzitetima u Ruskoj Federaciji i sa kojima imaju konkretnu saradnju.

Kulić kaže da je, zahvaljujući Ambasadi, Univerzitet uspostavio kontakt sa Ruskim istorijskim društvom i da je rezultat toga ova donacija knjiga na ruskom jeziku, koje će poslužiti i studentima ali i svima koji rade na Univerzitetu.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović istakao je da saradnja Univerziteta i Ambasade Rusije u BiH omogućava ovom fakultetu plodotvornu naučnu saradnju sa obrazovnim institucijama u Rusiji.

- Veliku zahvalnost dugujemo i Ruskom istorijskom društvu koje je putem Ambasade dostavilo stotinu naslova iz oblasti istorije i arheologije, što će mnogo značiti u istraživanju naših profesora i studenata - rekao je Mastilović i podsjetio da su ruski istoričari u samom vrhu svjetske istoriografije.

Prema njegovim riječima, svi koji su studirali istoriju učili su po udžbenicima ruskih istoričara i naučnika i sigurno je da će ova donacija produbiti ne samo znanja o Rusiji, već i omogućiti i dublje poniranje u istoriju Rusije.

- Mi imamo istoričare koji se bave izučavanjem istorije Rusije i odnosom između srpskog i ruskog naroda. Ova donacija imaće posebno mjesto na Filozofskom fakultetu - rekao je Mastilović te izrazio nadu da će naučnici iz Srpske i regiona imati razlog da dođu na ovaj fakultet i upoznaju se sa naučnim dostignućima ruskih naučnika.

Centar za ruske studije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu formiran je u martu 2019. godine s namjerom da se unaprijedi ruski jezik i njegov status u obrazovnom sistemu Republike Srpske.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Katerini prijedlozi knjiga za ovu sedmicu Katerini prijedlozi knjiga za ovu sedmicu
Katerin prijedlog knjige za ovu sedmicu Katerin prijedlog knjige za ovu sedmicu
Naš prijedlog knjiga za čitanje Naš prijedlog knjiga za čitanje
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    7h 38m
    11
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    6h 22m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    22h 35m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    18h 49m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    23h 41m
    0