Центар за руске студије богатији за 100 књига

19.07.2022. 13:15
0
ИЗВОР: srna.rs

Центру за руске студије на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву данас је свечано уручена вриједна донација Руског историјског друштва од 100 књига, реализована посредством Амбасаде Руске Федерације у БиХ.

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов који је уручио стручне књиге базиране на историји и археологији на руском језику истакао је да ће поклоњене књиге бити од користи студентима и професорима на Филозофском факултету.

- Са овим књигама студенти и запослени на факултету ће видјети како се развијала наука и архитектура у Русији. Ово је још један доказ уске сарадње Амбасаде са Универзитетом у Источном Сарајеву. Ми смо веома захвални на досадашњој сарадњи - рекао је Калабухов.

Руски амбасадор је нагласио да ће се сарадња између овог универзитета и Амбасаде Русије у БиХ наставити у корист младих и пријатељства између српског и руског народа.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић рекао је да је ова донација Руског историјског друштва још један доказ вјековне везе између руског и српског народа.

Он је нагласио да Амбасада Руске Федерације већ дуже вријеме на много начина помаже Универзитету и то кроз бројне контакте које је овај универзитет успоставио са универзитетима у Руској Федерацији и са којима имају конкретну сарадњу.

Кулић каже да је, захваљујући Амбасади, Универзитет успоставио контакт са Руским историјским друштвом и да је резултат тога ова донација књига на руском језику, које ће послужити и студентима али и свима који раде на Универзитету.

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић истакао је да сарадња Универзитета и Амбасаде Русије у БиХ омогућава овом факултету плодотворну научну сарадњу са образовним институцијама у Русији.

- Велику захвалност дугујемо и Руском историјском друштву које је путем Амбасаде доставило стотину наслова из области историје и археологије, што ће много значити у истраживању наших професора и студената - рекао је Мастиловић и подсјетио да су руски историчари у самом врху свјетске историографије.

Према његовим ријечима, сви који су студирали историју учили су по уџбеницима руских историчара и научника и сигурно је да ће ова донација продубити не само знања о Русији, већ и омогућити и дубље понирање у историју Русије.

- Ми имамо историчаре који се баве изучавањем историје Русије и односом између српског и руског народа. Ова донација имаће посебно мјесто на Филозофском факултету - рекао је Мастиловић те изразио наду да ће научници из Српске и региона имати разлог да дођу на овај факултет и упознају се са научним достигнућима руских научника.

Центар за руске студије на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву формиран је у марту 2019. године с намјером да се унаприједи руски језик и његов статус у образовном систему Републике Српске.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Катерини приједлози књига за ову седмицу Катерини приједлози књига за ову седмицу
Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
Катерини приједлози књига за ову седмицу Катерини приједлози књига за ову седмицу
Најчитаније
 • Жену и дијете напали у Сарајеву због мајице са обиљежјем "Црвене звезде"
  9h 46m
  37
 • Годишњица убиства Зорице Дивчић
  12h 42m
  1
 • "Вукови са Дрине" - најелитнија јединица Војске Републике Српске
  13h 10m
  14
 • Изнуда у Источном Новом Сарајеву, лице оштећено за 350 КМ
  11h 26m
  0
 • Промовисани доктори наука Универзитета у Источном Сарајеву
  6h 18m
  0