Центар за руске студије богатији за 100 књига

19.07.2022. 13:15
0
ИЗВОР: srna.rs

Центру за руске студије на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву данас је свечано уручена вриједна донација Руског историјског друштва од 100 књига, реализована посредством Амбасаде Руске Федерације у БиХ.

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов који је уручио стручне књиге базиране на историји и археологији на руском језику истакао је да ће поклоњене књиге бити од користи студентима и професорима на Филозофском факултету.

- Са овим књигама студенти и запослени на факултету ће видјети како се развијала наука и архитектура у Русији. Ово је још један доказ уске сарадње Амбасаде са Универзитетом у Источном Сарајеву. Ми смо веома захвални на досадашњој сарадњи - рекао је Калабухов.

Руски амбасадор је нагласио да ће се сарадња између овог универзитета и Амбасаде Русије у БиХ наставити у корист младих и пријатељства између српског и руског народа.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић рекао је да је ова донација Руског историјског друштва још један доказ вјековне везе између руског и српског народа.

Он је нагласио да Амбасада Руске Федерације већ дуже вријеме на много начина помаже Универзитету и то кроз бројне контакте које је овај универзитет успоставио са универзитетима у Руској Федерацији и са којима имају конкретну сарадњу.

Кулић каже да је, захваљујући Амбасади, Универзитет успоставио контакт са Руским историјским друштвом и да је резултат тога ова донација књига на руском језику, које ће послужити и студентима али и свима који раде на Универзитету.

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић истакао је да сарадња Универзитета и Амбасаде Русије у БиХ омогућава овом факултету плодотворну научну сарадњу са образовним институцијама у Русији.

- Велику захвалност дугујемо и Руском историјском друштву које је путем Амбасаде доставило стотину наслова из области историје и археологије, што ће много значити у истраживању наших професора и студената - рекао је Мастиловић и подсјетио да су руски историчари у самом врху свјетске историографије.

Према његовим ријечима, сви који су студирали историју учили су по уџбеницима руских историчара и научника и сигурно је да ће ова донација продубити не само знања о Русији, већ и омогућити и дубље понирање у историју Русије.

- Ми имамо историчаре који се баве изучавањем историје Русије и односом између српског и руског народа. Ова донација имаће посебно мјесто на Филозофском факултету - рекао је Мастиловић те изразио наду да ће научници из Српске и региона имати разлог да дођу на овај факултет и упознају се са научним достигнућима руских научника.

Центар за руске студије на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву формиран је у марту 2019. године с намјером да се унаприједи руски језик и његов статус у образовном систему Републике Српске.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Катерини приједлози књига за ову седмицу Катерини приједлози књига за ову седмицу
Катерин приједлог књиге за ову седмицу Катерин приједлог књиге за ову седмицу
Наш приједлог књига за читање Наш приједлог књига за читање
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    6h 50m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    4h 1m
    3
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    19h 47m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    18h 9m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    20h 23m
    3