Ćosić: Histerija Sarajeva pokazatelj opšteg odnosa prema svemu što je srpsko

13.07.2023. 11:44
0
IZVOR: katera.news

Histerija sarajevskih vlasti oko tabli sa natpisom „Dobrodošli u Istočno Sarajevo, grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo“ ne prestaje od 30. juna kada su postavljene na šest ključnih ulazu u Grad Istočno Sarajevo, a kulminirala je jutros.

Naime, samoinicijativno, kantonalne vlasti u Sarajevu jutros su uklonile jednu od ovih tabli nakon što je navodno ustanovljeno da se nalazi na području entiteta FBiH.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić ističe za portal „Katera“ da je postavljanje tabli dio redovnih aktivnosti Gradske uprave, kao i da su nove table postavljene na ista mjesta na kojima su prethodne stajale.

- Dvadeset godina stoje table sa natpisom „Teritorija Grada Istočno Sarajevo“. Te table su smetale kada smo se zvali Srpsko Sarajevo, ali, eto, nekako su „progutali“ Istočno Sarajevo. Sad smeta što na njima piše „grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo“. Smeta istina, smeta činjenica i traži se bilo kakav način da se ona ospori – rekao nam je Ćosić.

On je jutrošnje uklanjanje table ocijenio upravo tako – načinom osporavanja istine, naglašavajući, kako kaže, jednostranost kantonalnih vlasti, koje su tablu uklonila bez obavještavanja ili zajedničkih geometara. Ćosić kaže da je to, s jedne strane i dobro.

- Sad su nas inicirali da utvrdimo konačno međuentitetsku liniju, granicu između gradova Istočno Sarajevo i Sarajevo i da tačno znamo šta je Grad Istočno Sarajevo, a šta Grad Sarajevo. To je mogla biti normalna aktivnost, koju bismo zajedno uradili, ali sad ćemo krenuti u to pravnim putem – kategoričan je prvi čovjek Istočnog Sarajeva.

  • U Starom Gradu jutros uklonjena tabla dobrodošlice u Istočno Sarajevo
    13.07.2023. 09:49

    Tabla s natpisom „Dobro došli u Istočno Sarajevo, grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo“ uklonjena je jutros reakcijom Kantonalne vlasti, jer je, kako oni kažu, bila smještena na pod...

Istočno Sarajevo
U Starom Gradu jutros uklonjena tabla dobrodošlice u Istočno Sarajevo


 
Što se tiče sudbine tabli dobrodošlice, pet ostaje na mjestima na kojim su već godinama, a uklonjena tabla se pomjera malo više. Tako ostaju, kako navodi Ćosić, dok se ne utvrdi šta je čija teritorija.

- Time prestaje moj doprinos sapunici koju živi gradonačelnica Sarajeva – objašnjava on.

Ćosić je podsjetio da ove table nisu jedina histerija Sarajeva usmjerena prema Srbima u Istočnom Sarajevu.

- Imali smo histeriju oko ploče na Vracama, razbijanje iste, pa sad imamo histeriju oko djevojaka koje su najbolji studenti na Fakultetu kriminalistike u Sarajevu. To sve govori o jednom opštem odnosu prema onome što je srpsko i što predstavlja Republiku Srpsku – zaključio je on.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nagrađeni pobjednici konkursa povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade Nagrađeni pobjednici konkursa povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade
„Tangovi“ dječaci osvojili turnir u Holandiji „Tangovi“ dječaci osvojili turnir u Holandiji
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    6h 5m
    6
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    6h 10m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    7h 2m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    19h 32m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    7h 16m
    0