Crna Gora traži pomoć zemalja regiona u istrazi o tunelu

18.09.2023. 20:43
0
IZVOR: Tanjug

Nakon afere "tunel" Crna Gora će zatražiti da se formira zajednički istražni tim sa državama iz okruženja koji će omogućiti lakšu razmjenu podataka kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala, piše portal RTCG.

Prema saznanjima portala, da bi jedna ovakva inicijativa mogla da zaživi potrebna je saglasnost državnog tužilaštva jer je po zakonu na čelu zajedničkih istražnih timova tužilac.

Vršilac dužnosti direktora Uprave policije Nikola Terzić danas je u Beogradu razgovarao sa predstavnicima MUP-a Srbije, ali, kako se navodi, zajednički istražni tim ne bi bio sastavljen samo od crnogorskih i srpskih istražitelja, već bi tu mogli biti i predstavnici drugih država regiona kao što su BiH i Albanija.

Taj tim bi se bavio generalno problemom organizovanog kriminala na Balkanu i zajedničkim istragama, ali i slučajem koji je najaktuelniji u Crnoj Gori, prokopavanjem tunela od stana u Njegoševoj ulici do depoa Višeg suda u Podgorici.

Tunel je otkriven 11. septembra u Podgorici, a spekuliše se da su motivi za ovakav kriminalni poduhvat krađa i kompromitacija dokaza, bjekstvo nekog od zatvorenika ili možda čak i fizički napad.

Forenzičari su izuzeli tragove iz stana odakle je počelo kopanje i očekuje se da narednih dana bude poznato više informacija o počiniocima ovog krivičnog djela.

Identifikovan veći broj lica koja su učestvovala u prokopavanju tunela

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić rekao je da je identifikovan veći broj lica koja su učestvovala u prokopavanju tunela od stana u Njegoševoj ulici do depoa Višeg suda u Podgorici, ali da je važnije ko su nalogodavci djela.

- Identifikovali smo osobe koje su učestvovale u kopanju tunela. Očekujemo da tim istražitelja iz Crne Gore posjeti Beograd i da u saradnji sa njima pokušamo da lica koja su počinila ovo djelo, privedemo pravdi. Čekamo potvrdu od zemalja iz kojih lica potiču - rekao je Adžić.

On je naglasio da je izuzet znatan broj DNK materijala, telefonski brojevi i video-zapisi, naglašavajući da je zavodoljan tokom istrage ovog slučaja.

Adžić je istakao da je izvještavanje medija otežalo da dođu do lica koji su počinioci djela.

- I negdje se na neki način sugerisalo tim licima da imamo podatke o njima - rekao je Adžić.

Crnogorskoj policiji je u ponedjeljak, 11. septembra, prijavljeno je da je obijen depo Višeg suda u Podgorici.

Prema podacima crnogorskih državnih organa, u posljednje dvije i po godine u depou Višeg suda u Podgorici smješteno je ukupno oko 9,5 tona razne vrste droge, od čega oko dvije tone kokaina i oko sedam tona marihuane.

 

Osim droge, u depou se čuvaju i dokumenta od značaja za druge postupke, a takođe i predmeti kojima su izvršena druga krivična djela, a koja se čuvaju kao dokazni materijal.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
U crnogorskim bankama 91 osoba ima depozite veće od milion evra U crnogorskim bankama 91 osoba ima depozite veće od milion evra
Počinje popis stanovništva u Crnoj Gori Počinje popis stanovništva u Crnoj Gori
Tokom noći zabilježena 8.923 udara groma Tokom noći zabilježena 8.923 udara groma
Najčitanije
 • Kosovski vitez Miloš Ćirković: Na zgarištu ikona Svetog Alimpija Stolpnika
  6h 12m
  0
 • Dio boraca i dalje čeka jedinstveni mjesečni dodatak
  12h 26m
  3
 • Otvoren Konzulat Srbije u Palama, Ljevnaić počasni konzul
  7h 42m
  2
 • Jakov Ignjatović - Začetnik realizma u srpskoj književnosti
  10h 32m
  0
 • Program manifestacije „Zima u Istočnom Novom Sarajevu“
  5h 9m
  0