Da li voće zaista utiče na mršavljenje

13.07.2021. 19:47
0
IZVOR: srpskainfo.com

Spekulacijama o šećerima u voću, ali i uticaju povrća na nagomilavanje kilograma, konačno se stalo na put, Naime, britanski naučnici zvanično su objavili da voće i povrće može pozitivni uticati na rješenje problema viška kilograma, ali samo u ograničeenoj mjeri.

Svakodnevno konzumiranje oko 80 grama voća i povrća bogatog flavonoidima, koje nalazimo u grožđu, jabukama, kruškama, jagodama, rotkvicama može spriječiti nagomilavanje kilograma.

Naime, pokazalo se da svakodnevno konzumiranje oko 80 grama voća i povrća bogatog flavonoidima, koje nalazimo u grožđu, jabukama, kruškama, jagodama, rotkvicama može spriječiti nagomilavanje kilograma i poboljšati opšte zdravstveno stanje pojedinca.

Flavonoidi su fitohemikalije ili biljni pigmenti koje nalazimo u voću i povrću, a prisutni su i u nekim vrstama čajeva, vinu i čokoladi. Poznato ih je između 4.000 i 5.000. Ponašaju se kao antioksidansi jer prihvataju slobodne radikale kiseonika, koji može oštetiti DNK.

Jedno od glavnih svojstava i funkcija ovih pigmenata je da se apsorbuju u organizmu i da potom vrlo brzo izlučuju iz tijela pridonoseći detoksikaciji enzima u jetri.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Voćari Srpske očajni, jabuke samo za preradu Voćari Srpske očajni, jabuke samo za preradu
Nauka i mršavljenje - Zdravlje je prioritet Nauka i mršavljenje - Zdravlje je prioritet
Cijene voća i povrća rapidno rastu Cijene voća i povrća rapidno rastu
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    12h 56m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    14h 11m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    20h 2m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    18h 29m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    20h 21m
    0