Danas Đurđic

16.11.2022. 08:15
0
IZVOR: srna.rs

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ danas obilježava praznik prenosa moštiju Svetog Georgija, u narodu poznat kao Đurđic.

Sveti Georgije bio je Hristov vojnik koji je odbio poslušnost caru Dioklecijanu, velikom progonitelju hrišćana, rekavši da se ne plaši da umre za svoju vjeru. Pogubljen je 303. godine.

Propovijedao je novozavjetnu vjeru i, prema predanju, čak je i carevu ženu Aleksandru uspio da preobrati u hrišćanstvo. Oboje su osuđeni na smrt odsijecanjem glave, a predanje kaže da je carica preminula prije izvršenja carske naredbe.

Na pravoslavnim ikonama i srednjovjekovnim freskama Sveti Đorđe je predstavljen kako jaše konja u vojvodskom odijelu i sa krstastim mačem ubija aždaju, koja je simbol paganske vjere, dok se na ikonama za praznik Đurđic predstavlja u stojećem stavu sa kopljem ili mačem u ruci.

U pravoslavnim manastirima Sveti Đorđe je prvi u redu svetih ratnika sa štitom i krstastim mačem.

Sveti Georgije je veoma poštovan u srpskom narodu i slavi se dva puta godišnje - 16. novembra kao praznik prenosa moštiju svetitelja - Đurđic, i 6. maja, kada se obilježava dan njegove smrti - Đurđevdan.

Komentari 0
Povezane vijesti
Manastir Ćelije - čuvar moštiju Prepodobnog Justina Ćelijskog Manastir Ćelije - čuvar moštiju Prepodobnog Justina Ćelijskog
Neistinama pokušavaju dati legitimitet istorijskoj inverziji Neistinama pokušavaju dati legitimitet istorijskoj inverziji
Danas Sveti prorok Jeremija Danas Sveti prorok Jeremija
Najčitanije
 • Apel građanima u Istočnom Sarajevu: Čuvajte se zmija!
  10h 14m
  3
 • Priča o mrtvoj dragoj – Lenka Dunđerski i Laza Kostić
  15h 28m
  0
 • Sutra prekid električne energije u Istočnoj Ilidži
  5h 59m
  1
 • Brat ministra BiH Vojina Mijatovića nasmrt pretučen u Beogradu
  14h 17m
  0
 • Milica Borovčanin učenik generacije SŠC „Vasilije Ostroški“
  11h 56m
  4