Danas Velika srijeda

01.05.2024. 10:33
0
IZVOR: Tanjug

Sve pravoslavne crkve danas obilježavaju Veliku srijedu koja jedan od najznačajnijih dana u Nedjelji stradanja pred Vaskrs, kada je jevrejska skupština Sinedrion osudila Isusa Hrista na smrt raspećem.

U Četvorojevanđelju je zapisano da je vijest o vaskrsenju Lazarevom „ozlobila prvosveštenike“ koji su Isusa osudili kao lažnog proroka i lažnog spasitelja ljudskog roda.

Velika srijeda je stoga i dan strogog posta za pravoslavne vjernike, a oni koji poštuju kanon Crkve poste u srijedu i petak tokom cijele godine, u dane izricanja presude i smrti Hristove.

Na Veliku srijedu Crkva se molitveno prisjeća žene grešnice koja je mirom pomazala Isusa Hrista u Vitiniji, u domu Simona gubavoga (Lk 7,36-50), a istovremeno se spominje i Judino izdajstvo, koje se zbilo nakon toga.

Bogosluženje ovog dana otkriva nam silu pokajanja i ljubavi, radi kojih se sila Božja kao ulje izobilno izliva na sve one koji se iskreno kaju.

U ličnosti pokajane žene bludnice vidimo primjer velike pokajne ljubavi.

Sva četiri evanđelista opisuju događaj kada je žena bludnica pomazala skupocjenim mirom Spasiteljeve noge, naglašavajući da ovo pomazanje predstavlja vid pripreme za Hristovo stradanje i pogrebenje.

Svakako da ovoj pokajanje žene bludnice nije bilo odjednom i nije se dogodilo slučajno, ona je prošla kroz unutrašnju pripremu i obasjana Spasiteljevom silom, omrznula svoja gnusna i grehovna djela i dok je Gospod večerao u domu Simona gubavoga ona se djelatno pokajala za sva svoja učinjena sagrešenja koja su pomračivala njenu dušu.

Na Veliku srijedu prestaje se sa služenjem Pređeosvećene liturgije kao i sa čitanjem molitve Sv. Jefrema Sirina koju prate veliki pokloni.

Prema predanju, Isus je na Lazarevu subotu u Vitaniji digao iz mrtvih Lazara Četvorodnevnog, počinivši posljednje čudo pred Nedelju stradanja, smrt i Vaskresenje.

Isus Hristos je narednog dana, na Cvijeti, ušao u Jerusalim svečano i javno obznanivši svoju vjeru, svjestan stradanja koje mu predstoji.

U toku Stradalne nedjelje u pravoslavnim hramovima se obilježavaju i Veliki četvrtak, uspomena na Posljednju ili Tajnu večeru Isusa Hrista i njegovih učenika, a potom Veliki petak i Velika subota, dani Hristovog raspeća i smrti.

Kruna praznovanja je Vaskrs, koji se ove godine obilježava 5. maja.

Pravoslavni Vaskrs se slavi uvijek poslije prolećne ravnodnevnice i to u prvu nedjelju punog mjeseca poslije jevrejske Pashe i ne zavisi od zvaničnih kalendara – Julijanskog ili Gregorijanskog, koji su prihvatile neke pravoslavne crkve.

Komentari 0
Povezane vijesti
Neistinama pokušavaju dati legitimitet istorijskoj inverziji Neistinama pokušavaju dati legitimitet istorijskoj inverziji
Danas Sveti prorok Jeremija Danas Sveti prorok Jeremija
Sutra Sveti Vasilije Ostroški Sutra Sveti Vasilije Ostroški
Najčitanije
  • U saobraćajnoj nezgodi na putu Podromanija - Sumbulovac teško povrijeđeno dijete
    3h 26m
    0
  • Dušanov zakonik danas puni 675 godina
    4h 19m
    1
  • U toku uviđaj u stanu gdje su pronađena tijela žene i dvoje djece
    18h 20m
    0
  • Maturantima po 100 KM od Opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    22h 42m
    4
  • Sokolac: Uplatio novac, teretno motorno vozilo mu nije isporučeno
    3h 43m
    1