Danijela Avram: Svoj posao obavljam sa velikom ljubavlju i entuzijazmom

14.06.2023. 12:02
2
IZVOR: katera.news

Danijela Avram, glavni laborant u Službi patologije u Bolnici „Srbija“, već 20 godina radi u Službi patologije, 12 godina kao laboratorijski tehničar, a poslednjih osam godina na poziciji glavnog laboranta, i kako ističe, svoj posao obavlja sa velikom ljubavlju i entuzijazmom, kao i na samom početku svog rada.

Kako kaže, u ovoj službo se radi obrada i mikroskopska dijagnostika tkivnih uzoraka, aspiracionih i eksfolijativnih citoloških uzoraka.

- Zadatak laboratorijskih tehničara je priprema i obrada uzoraka za mikroskopsku analizu, a sastoji se u nizu postupaka koji se zajedno nazivaju histološkom tehnikom - rekla je Avramova.

Ističe da laboratorijski tehničari imaju veoma odgovornu dužnost, jer se samo iz tehnički dobro pripremljenog preparata može uraditi kvalitetna mikroskopska analiza, čija je svrha donošenje dijagnoze oboljenja pacijenata kome tkivo pripada.

Timski rad, razumjevanje postupaka i metoda u izvođenju analiza, kao i njihovo savjesno, tačno i precizno izvođenje su, kako naglašava Avramova, neophodni.

- Zbog prirode posla koji obavljaju, laboratorijski tehničari moraju imati razvijen osjećaj za detalje, precizan i siguran rad ruku, kao i oštar vid, jer svakodnevno rade sa uzorcima tkiva koji mogu biti veličine do 1mm, a izrađuju tkivne rezove debljine 1 mikrona - ukazala je Avramova.

Ona je dodala da je sposobnost rada pod pritiskom još jedna vrlo važna karakteristika koju mora da posjeduje laborant zaposlen u Službi za patologiju, kao i da u slučajevima kada je dijagnozu potrebno postaviti odmah za vrijeme samog operativnog zahvata koristi se ex tempore biopsija na smrznutim rezovima.  

- U ovim situacijiama od brzine i kvaliteta rada laboranta zavisi i rad specijaliste patologa. Svi zaposleni u Službi se zalažu da patohistološki nalazi budu završeni u najkraćem mogućem roku - zaključuje Avramova.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Brat 14.06.2023. 14:22
    Divna osoba i prava dama.. <3
  • Generic placeholder image
    Nelson 14.06.2023. 14:22
    Čija li si i na čijoj li ćeš listi biti?
Povezane vijesti
Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti
Milan treba našu pomoć – pozovi 17047 Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
Počeli "Dani Filozofskog fakulteta" Počeli "Dani Filozofskog fakulteta"
Najčitanije
  • Fond PIO: Pravo na ponovno određivanje penzije
    10h 19m
    0
  • Miljevina: Muž ubio suprugu, pa sebe
    13h 6m
    0
  • Pjesma koja spaja Sarajevo i Jasenovac
    8h 56m
    1
  • Prekinuta "Gimnazijada": Učenik pretukao profesora
    10h 14m
    0
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    12h 52m
    0