Dok svijet plaše izmišljenim napadom na Ukrajinu, saveznici zadužuju Kijev milijardama dolara

15.02.2022. 21:01
2
IZVOR: sputniknews.com
Dok u informativnom prostoru vlada histerija zbog navodne „ruske invazije“ na Ukrajinu, zapadne zemlje „nesebično“ pružaju „pomoć“ Kijevu u vidu isporuke različitog naoružanja i, što je najvažnije – davanjem basnoslovnih kredita.
 
Francuska:
 
Francuska će dati Ukrajini kredit i garancije u iznosu od 1,2 milijarde evra u okviru programa finansijske saradnje, saopštio je zamjenik šefa kancelarije ukrajinskog predsjednika Rostislav Šurma nakon posjete francuskog lidera Emanuela Makrona Kijevu.
 
Pored toga, Kijev i Pariz su sklopili sporazume prema kojima će se Ukrajini isporučiti električne lokomotive kompanije „Alstom“ u vrijednosti od 900 miliona evra, kao i vatrogasno-spasilačka vozila i patrolni čamci.
 
Evropska unija
 
Savjet Evropske unije podržao je prijedlog Evropske komisije o pružanju dodatne makrofinansijske pomoću Ukrajini u iznosu od 1,2 milijarde evra. To bi trebalo da ubrza konačnu odluku Evropskog parlamenta, piše „Obozrevatelj“.
 
Slika
Njemačka
 
Njemački kancelar Olaf Šolc tokom posjete Kijevu najavio je da će Berlin dati Ukrajini kredit od 150 miliona evra.
 
SAD
 
Istovremeno, Bijela kuća je potvrdila da SAD razmatraju mogućnost davanja kreditnih garancija Ukrajini u okviru paketa dodatnih mera makroekonomske podrške.
 
Kako saopštava „Foks njuz“, riječ je o milijardu dolara kreditnih garancija, zahvaljujući kojima će Ukrajina uspjeti da izađe na inostrana tržišta zaduživanja uz nisku kamatu.
 
Kanada
 
I premijer Kanade Džastin Trudo saopštio je da će Kanada dati Vladi Ukrajine dodatni kredit u iznosu od 500 miliona kanadskih dolara (oko 390 miliona američkih dolara) za podršku ekonomske stabilnosti Ukrajine.
 
Kako je istakao, kredit će biti predložen kao dopuna uz 120 miliona kanadskih dolara, izdvojenih u januaru.
Histerija oko navodnih planova Rusije da napadne Ukrajinu traje već nedjeljama.
 
Iako je Moskva više puta demantovala da ima takve namjere, zapadni mediji i političari ne prestaju da ponavljaju istu mantru.
 
Štaviše, traže da Rusija povuče trupe koje izvode vojne vježbe na sopstvenoj teritoriji. Između ostalog, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov saopštio je da će se one vratiti u svoje kasarne kad se završe vojni manevri, kao što uvijek i rade.
 
"Sputnjik" podsjeća da su i ukrajinski zvaničnici su više puta saopštavali da nemaju informacije da Rusija sprema napad na njihovu zemlju.
Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Nema ništa 16.02.2022. 09:50
    Šta ima, kažeš Rusi došli na Krim i izgubili toliko milijardi a ti izgubio mozak i došo do Podromanije.
  • Generic placeholder image
    Sta ima 16.02.2022. 07:58
    Rusija:
    U zadnjih 8 godina napravila stete aneksijom Krima nekoliko desetina i stotina milijardi dolara,
    okupirala istocne dijelove Ukrajine steta u ljudskom resursu 14 000 i u materijalnom nekoliko milijardi dolara .
    Nesto mi nije reciprocitet al sta ces, jedni daju -drugi uzimaju.
Povezane vijesti
Rusi napreduju kod Harkova: Ukrajinski vojnici se predaju, a oficiri se svađaju Rusi napreduju kod Harkova: Ukrajinski vojnici se predaju, a oficiri se svađaju
Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u momentalnu smrt Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u mom...
Najčitanije
  • Fond PIO: Pravo na ponovno određivanje penzije
    14h 40m
    0
  • Miljevina: Muž ubio suprugu, pa sebe
    17h 27m
    0
  • Pjesma koja spaja Sarajevo i Jasenovac
    13h 17m
    1
  • Prekinuta "Gimnazijada": Učenik pretukao profesora
    14h 35m
    0
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 13m
    0