Dom zdravlja Doboj otpušta higijeničarke kao tehnološki višak

22.01.2022. 10:57
0
IZVOR: ba.n1info.com

Spremačice u Higijeničarskoj službi Doma zdravlja Doboj, proglašene su tehnološkim viškom i ostaće bez posla. Podnijele su tužbu protiv te zdravstvene ustanove.

O razlozima za taj potez u “Novom danu” govorile su Mara Filipović i Živana Jović.

Filipović je pojasnila da im je informacija o otkazu saopštena pred kraj septembra prošle godine kada je na funkciju došao novi direktor.

- Rekao nam je da idemo kući. Poslije nas je pozvao i predložio nam da idemo u firmu Direkciju za izgradnju i razvoj grada Doboja (DIRG) ili da ćemo biti proglašene kao tehnološki višak. Mi smo to odbile jer se niko iz te dotične firme nije oglasio i nismo imale nikakve informacije. Ali direktor nam je rekao da ćemo se tamo voditi kao zaposlene, ali da ostanemo raditi u Domu zdravlja - kaže Mara Filipović.

Ona dodaje da joj nije jasno da li bilo koji direktor može prebaciti radnika na drugo radno mjesto bez njegove volje.

- Gospodin Nebojša Vukanović nam je izašao u susret i pružio podršku i tek tada smo imali sastanak i gospodin iz Direkcije za izgradnju i razvoj grada je došao i veoma malo nam informacija dao, a mi znamo da u toj firmi nemaju ni vlastitu spremačicu, a ne servis spremačicu - rekla je Filipović.

Dodala je da će 22 radnice dobiti otkaz i da nijedna spremačica neće ostati u Domu zdravlja Doboj.

- Od nas 22, tri su spremačice otišle u penziju, četiri su potpisale za Direkciju za izgradnju i razvoj grada, nas 10 je tužilo da se vratimo na svoje radno mjesto. Ove tri spremačice koje nisu tužile su radile po četiri sata u područnim ambulantama i imaju malo staža tako da su rekle da neće ulaziti u taj spor. Bili smo razočarni i iznenađeni tom odlukom novog direktora - pojasnila je Mara Filipović.

Prema riječima Živane Jović, direktor Direkcije za izgradnju i razvoj grada je u razgovoru sa radnicama rekao da plate nisu redovne i da je zadnja bila u avgustu, a doprinosi nisu uplaćeni.

- Ja želim da radim i prihvatila bih to, ali kako ću kada nemam topli obrok, plaćen prevoz, a ni plate. Moj minimalac je i u Domu zdravlja Doboj bio 540 KM tako da sam jedva i ovako preživljavala, a ne bez plata. Dobili smo otpremnine - naglasila je Jović.

Naglasile su da im nije jasno kako jedna zdravstvena ustanova neće imati higijeničarsku službu.

- To je jedini Dom zdravlja na svijetu da nema vlastitu higijeničarku i da će dovoditi nekoga sa strane da to radi. Jer medicinski otpad se mora čistiti. Nije mi to jasno - poručila je Filipović.

Iz Doma zdravlja Doboj, koji će postati jedina javna ustanova koja nema higijeničarsku službu, odgovorili su da do okončanja sudskog spora ne mogu davati izjave o ovom slučaju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Naš grad bogatiji za jednog dječaka Naš grad bogatiji za jednog dječaka
Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi
Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    23h 32m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    21h 34m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    20h 27m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    19h 35m
    1
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    14h 2m
    1