Дом здравља Добој отпушта хигијеничарке као технолошки вишак

22.01.2022. 10:57
0
ИЗВОР: ba.n1info.com

Спремачице у Хигијеничарској служби Дома здравља Добој, проглашене су технолошким вишком и остаће без посла. Поднијеле су тужбу против те здравствене установе.

О разлозима за тај потез у “Новом дану” говориле су Мара Филиповић и Живана Јовић.

Филиповић је појаснила да им је информација о отказу саопштена пред крај септембра прошле године када је на функцију дошао нови директор.

- Рекао нам је да идемо кући. Послије нас је позвао и предложио нам да идемо у фирму Дирекцију за изградњу и развој града Добоја (ДИРГ) или да ћемо бити проглашене као технолошки вишак. Ми смо то одбиле јер се нико из те дотичне фирме није огласио и нисмо имале никакве информације. Али директор нам је рекао да ћемо се тамо водити као запослене, али да останемо радити у Дому здравља - каже Мара Филиповић.

Она додаје да јој није јасно да ли било који директор може пребацити радника на друго радно мјесто без његове воље.

- Господин Небојша Вукановић нам је изашао у сусрет и пружио подршку и тек тада смо имали састанак и господин из Дирекције за изградњу и развој града је дошао и веома мало нам информација дао, а ми знамо да у тој фирми немају ни властиту спремачицу, а не сервис спремачицу - рекла је Филиповић.

Додала је да ће 22 раднице добити отказ и да ниједна спремачица неће остати у Дому здравља Добој.

- Од нас 22, три су спремачице отишле у пензију, четири су потписале за Дирекцију за изградњу и развој града, нас 10 је тужило да се вратимо на своје радно мјесто. Ове три спремачице које нису тужиле су радиле по четири сата у подручним амбулантама и имају мало стажа тако да су рекле да неће улазити у тај спор. Били смо разочарни и изненађени том одлуком новог директора - појаснила је Мара Филиповић.

Према ријечима Живане Јовић, директор Дирекције за изградњу и развој града је у разговору са радницама рекао да плате нису редовне и да је задња била у августу, а доприноси нису уплаћени.

- Ја желим да радим и прихватила бих то, али како ћу када немам топли оброк, плаћен превоз, а ни плате. Мој минималац је и у Дому здравља Добој био 540 КМ тако да сам једва и овако преживљавала, а не без плата. Добили смо отпремнине - нагласила је Јовић.

Нагласиле су да им није јасно како једна здравствена установа неће имати хигијеничарску службу.

- То је једини Дом здравља на свијету да нема властиту хигијеничарку и да ће доводити некога са стране да то ради. Јер медицински отпад се мора чистити. Није ми то јасно - поручила је Филиповић.

Из Дома здравља Добој, који ће постати једина јавна установа која нема хигијеничарску службу, одговорили су да до окончања судског спора не могу давати изјаве о овом случају.

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    14h 0m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    13h 31m
    2
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    13h 54m
    0
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    9h 47m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    5h 42m
    2