Dom zdravlja "Pale" ponijeće ime po Stani Tomić

07.10.2021. 14:41
5
IZVOR: Katera

Odbornici u Skupštini opštine Pale danas su jednoglasno usvojili inicijativu Mjesnog odbora Koran, Boračke organizacije Pale da lokalni dom zdravlja u Palama ponese ime po Stani Tomić, medicinskoj sestri koja je položila život na branik otadžbine.

Odbornik DEMOS-a u SO Pale dr Predrag Blagojević rekao je novinarima da je paljanska skupština ovu inicijativu jednoglasno usvojila, te da opština Pale time pravi presedan u Evropi.

- Širom Evrope ljudi daju nazive zdravstvenim ustanovama po nekim uglednim ljekarima, a mi ćemo u Palama napraviti presedan i naziv doma zdravlja daćemo po medicinskoj sestri, koja je dala život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu - rekao je Blagojević, koji je inače i šef Hitne službe paljanskog Doma zdravlja.

Slika

Foto: Katera/arhiva

Blagojević je dodao da je ovaj čin i prilika da se istakne veliko poštovanje prema srednjem medicinskom kadru, koji je izuzetno značajan u svim zdravstvenih ustanovama.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije opštine Pale Jasna Lazarević-Gavrilović rekla je u izjavi za Kateru da su zahvalni odbornicima na podršci navedene inicijative, za odavanje počasti ženi koja je poginula kao medicinska sestra na Žepi.

- Na ovaj način biće ispunjena želja paljanskih boraca koju su iskazali na Skupštini Boračke organizacije opštine Pale - rekla je Lazarević-Gavrilović.

Stana (Nove) Tomić (djev. Kerleta), rođena je 1955. godine i do izbijanja Odbrambeno-otadžbinskog rata radila je kao medicinska sestra u Bolnici "Koševo", odakle u ratu dolazi u Vojnu bolnicu "Koran", na Pale. 

Stana je bila medicinska sestra koja je otišla sa borcima Vojske Republike Srpske na Žepu 4. juna 1992. godine i položila život na branik otadžbine, dok je pružala pomoć teško ranjenim borcima.

Komentari 5
  • Generic placeholder image
    Iseljeni sarajlija 08.10.2021. 20:46
    Inicijativu su podnijeli borci Boračke organizacije Pale i to je sve što ste trebali napisati, i svaka im čast! Ostalo napisano u tekstu je nezaslužena i nepravovremena predizborna kampanja.
  • Generic placeholder image
    DUCA 08.10.2021. 12:59
    Mile oči što čitaju ovo.
    Hvala Stani koja je život dala za spas boraca na Žepi i na žalost 06.06.1992 godine nije svojim nogama dotakla tlo Pala.
    Hvala njenoj porodici ( suprugu i dvoje djece ) koji su toliko dugo čekali na ovaj čin.
    Neka joj je vječna slava!
  • Generic placeholder image
    Čule 07.10.2021. 22:11
    Odbornicima velika hvala!
    A Stani neka Bog podari vječiti mir i rajsko naselje.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 07.10.2021. 19:33
    Nikad ne zaboravljajmo svoje poginule junake, svaka stopa naše zemlje njihovom je krvlju posvećena, ne izdajmo je dušmanima.
  • Generic placeholder image
    S 07.10.2021. 16:46
    Vječna joj slava i hvala.
Povezane vijesti
„Stana Tomić“ – novi naziv paljanskog Doma zdravlja „Stana Tomić“ – novi naziv paljanskog Doma zdravlja
Jasna Lazarević Gavrilović reizabrana za predsjednika Predsjedništva Opštinske boračke organizacije Pale Jasna Lazarević Gavrilović reizabrana za predsjednika Predsjedništva Opštinske boračke org...
Stalne pritužbe na Dom zdravlja u Palama - direktor bez komentara Stalne pritužbe na Dom zdravlja u Palama - direktor bez komentara
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    18h 25m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    19h 58m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    16h 24m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    18h 37m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    9h 6m
    3