Donacija EU: U Sarajevo stigla oprema od 1,3 miliona evra za borbu protiv korone

16.07.2020. 13:53
0
IZVOR: SRNA

EU je dopremila u Sarajevo donaciju u opremi namijenjenu za borbu protiv virusa korona vrijednu 1,3 miliona evra koja će narednih dana biti distribuirana bolnicama širom Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH), a, između ostalog, sadrži 28 visokokvalitetnih respiratora, 20 ultrazvučnih aparata i 2.000 pulsnih uređaja za mjerenje nivoa kiseonika u krvi.

Oprema će, u skladu sa principima raspodjele koje je odobrio Savjet ministara, biti raspoređena zdravstvenim centrima u Doboju, Tuzli, Bihaću, Trebinju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Sarajevu, Foči i Mostaru, odnosno bolnicama sa kapacitetima za intenzivnu njegu.

Isporuci opreme prisustvovali su šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler, ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković i rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Steliana Nedera.

Zatler je ocijenio da je riječ o značajnoj pomoći BiH u vrijeme kada raste broj zaraženih virusom korona i kada je prosjek godina oboljelih sve niži.

On je obećao da će EU, kao najveći trgovinski partner, donator i investitor u BiH, nastaviti da podržava BiH u borbi protiv virusa korona, za koji je istakao da ne poznaje granice, ni diskriminaciju.

- Nastaviću da obezbjeđujem ovakve vidove pomoći - rekao je novinarima Zatler i dodao da EU ostaje uz građane BiH.

Turkovićeva je zahvalila za vrijednu opremu i istakla da je riječ o sofisticiranim uređajima, gotovo najboljim koji se mogu naći na svjetskom tržištu, koji dolaze u BiH u vrijeme porasta broja oboljelih.

Prema njenim riječima, ova donacija je siguran znak da se BiH ozbiljno razmatra da bude punopravan član EU.

- Imamo ozbiljnu podršku EU, a sve ostalo je do nas - zaključila je Turkovićeva.

Donirana oprema nabavljena je u skladu sa standardima EU za javne nabavke putem projekta koji sprovodi UNDP BiH.

- UNDP je ponosan što je partner EU u pružanju strateške pomoći BiH u borbi protiv virusa korona - rekla je Nedera, ističući da je UNDP usmjeren i na oporavak posljedica koje je virus korona nanio ekonomiji i društvu.

Oprema koju je donirala EU narednih dana biće podijeljena zdravstvenim centrima širom BiH i dio je ukupne pomoći EU od sedam miliona evra za borbu BiH protiv virusa korona.

Komentari 0
Povezane vijesti
Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
BiH ostala bez pristupnih pregovora? BiH ostala bez pristupnih pregovora?
Omladinski savjet „Istočna Ilidža“ donirao dva računara Osnovnoj školi „Aleksa Šantić“ Omladinski savjet „Istočna Ilidža“ donirao dva računara Osnovnoj školi „Aleksa Šantić“
Najčitanije
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    18h 25m
    0
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    16h 52m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    14h 51m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    17h 4m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    7h 33m
    3