Донација ЕУ: У Сарајево стигла опрема од 1,3 милиона евра за борбу против короне

16.07.2020. 13:53
0
ИЗВОР: СРНА

ЕУ је допремила у Сарајево донацију у опреми намијењену за борбу против вируса корона вриједну 1,3 милиона евра која ће наредних дана бити дистрибуирана болницама широм Републике Српске и Федерације БиХ (ФБиХ), а, између осталог, садржи 28 висококвалитетних респиратора, 20 ултразвучних апарата и 2.000 пулсних уређаја за мјерење нивоа кисеоника у крви.

Опрема ће, у складу са принципима расподјеле које је одобрио Савјет министара, бити распоређена здравственим центрима у Добоју, Тузли, Бихаћу, Требињу, Бијељини, Источном Сарајеву, Сарајеву, Фочи и Мостару, односно болницама са капацитетима за интензивну његу.

Испоруци опреме присуствовали су шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер, министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић и резидентни представник УНДП-а у БиХ Стелиана Недера.

Затлер је оцијенио да је ријеч о значајној помоћи БиХ у вријеме када расте број заражених вирусом корона и када је просјек година обољелих све нижи.

Он је обећао да ће ЕУ, као највећи трговински партнер, донатор и инвеститор у БиХ, наставити да подржава БиХ у борби против вируса корона, за који је истакао да не познаје границе, ни дискриминацију.

- Наставићу да обезбјеђујем овакве видове помоћи - рекао је новинарима Затлер и додао да ЕУ остаје уз грађане БиХ.

Турковићева је захвалила за вриједну опрему и истакла да је ријеч о софистицираним уређајима, готово најбољим који се могу наћи на свјетском тржишту, који долазе у БиХ у вријеме пораста броја обољелих.

Према њеним ријечима, ова донација је сигуран знак да се БиХ озбиљно разматра да буде пуноправан члан ЕУ.

- Имамо озбиљну подршку ЕУ, а све остало је до нас - закључила је Турковићева.

Донирана опрема набављена је у складу са стандардима ЕУ за јавне набавке путем пројекта који спроводи УНДП БиХ.

- УНДП је поносан што је партнер ЕУ у пружању стратешке помоћи БиХ у борби против вируса корона - рекла је Недера, истичући да је УНДП усмјерен и на опоравак посљедица које је вирус корона нанио економији и друштву.

Опрема коју је донирала ЕУ наредних дана биће подијељена здравственим центрима широм БиХ и дио је укупне помоћи ЕУ од седам милиона евра за борбу БиХ против вируса корона.

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ остала без приступних преговора? БиХ остала без приступних преговора?
Омладински савјет „Источна Илиџа“ донирао два рачунара Основној школи „Алекса Шантић“ Омладински савјет „Источна Илиџа“ донирао два рачунара Основној школи „Алекса Шантић“
Црвена звезда донирала 50.000 евра народним кухињама на Космету Црвена звезда донирала 50.000 евра народним кухињама на Космету
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    5h 7m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    4h 49m
    0
  • Наоружани нападачи усред дана убили мисицу Еквадора
    22h 17m
    0
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    19h 24m
    0
  • Оперисан Срђан Ђоковић
    22h 22m
    0