Dragoslav Mićević 27 godina nosi plavu uniformu MUP-a Srpske

20.11.2023. 09:37
1
IZVOR: nezavisne.com

Policijski službenik Dragoslav Mićević iz Foče uskoro odlazi u zasluženu penziju, a kako kažu njegove kolege iz Policijske uprave Foča, iza njega je izuzetno uspješna karijera i čitav radni vijek se prema plavoj uniformi odnosio sa poštovanjem i integritetom.

Da se nikada nije pokajao zbog svog poziva, potvrdio je u razgovoru za "Nezavisne novine" ovaj Fočak, koji sa glasom punim ponosa govori o policijskoj službi, radu u Ministarstvu unutrašnjih poslova i samoj Republici Srpskoj.

Mićević kaže da je veći dio svog života posvetio odbrani i stvaranju Republike Srpske, nagrađivan je za svoj rad u službi mnogo puta, veliki je poznavalac vatrenog oružja, od teoretskog dijela i obuke do rukovanja, dobrovoljni je davalac krvi, a najveća mu je nagrada kada ljudima pomogne, jer, kako kaže, to se i očekuje od policijskih službenika.

- Kategorisan sam kao borac prve kategorije i u tom ratnom periodu jedan dio sam bio u MUP-u, a jedan dio u Vojsci Republike Srpske. Imao sam tu privilegiju ili sreću da moj poslijeratni staž u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske krene 21. novembra 1996. godine, baš na Aranđelovdan i krsnu slavu MUP-a. Ove godine ću sa kolegama proslaviti našu slavu, ali i punih 27 godina kako sam aktivni policijski službenik - priča Mićević, koji je zaposlen u Policijskoj upravi Foča.

Dodaje da je policijski poziv poseban i čestit, a, kako kaže, mlađim kolegama često ističe da moraju da shvate i poštuju ulogu starijih generacija, koje su dale značajan doprinos u stvaranju i formiranju Republike Srpske.

 

- Uvijek kažem mlađim kolegama da posao i radne zadatke obavljaju u skladu sa zakonom i pravilima službe, da budu uzorni u svom kolektivu i uče od starijih kolega. Omladina u policiji je dobra, ali trebaju još da se kale, edukuju, a za to danas imaju bolje predispozicije, tehničkog i materijalnog karaktera, nego što je moja generacija imala. Uvijek im kažem da moraju da ulažu u sebe, budu servis građanima i da ne urade nešto loše i ne ukaljaju ugled MUP-a i organizacione jedinice u kojoj rade - smatra Milćević.

Dodaje da Centar za obuku MUP-a RS u Zalužanima kod Banjaluke daje odlične rezultate i mladi tamo imaju priliku da stasaju u odlične policijske službenike.

- Ovo je posao koji zahtijeva da se radi i na minus 30, kada smo i zatrpani snijegom, za vrijeme poplava, požara. U sjećanju mi je ostala i jedna od naših akcija spasavanja u mjestu Handići, u avgustu 2017. godine. Bio je ogroman požar, na oko tri kilometra od Foče, i prijetio je da ugrozi kuće i pomoćne objekte. Tada su pripadnici PU Foča odigrali veliku ulogu u spasavanju i to je nešto što ćemo moje kolege i ja pamtiti čitav život - kaže Mićević.

Napominje da je u svojoj dugogodišnjoj i bogatoj karijeri obučio mnoge mlađe kolege koje je uvodio u službu, a kako kaže, uvijek je sa uživanjem vještine policijskog posla prenosio i na učenike u sklopu održavanja "Dana otvorenih vrata".

- U posljednje vrijeme ima mnogo mladih djevojaka i momaka koji su izabrali ovaj častan poziv, završili su kurseve, fakultete, odlučili su da budu policajci, a ja ih se sjećam još dok su bili u đačkim klupama. Mnogi kažu da sam ih ja inspirisao i naravno da me to čini ponosnim, jer to su budući inspektori i inspektorke koji će pošteno da obavljaju poslove u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske - ističe Mićević i napominje da u MUP-u nema polne diskriminacije.

Mlađim kolegama savjetuje da slušaju savjete starijih i iskusnijih i da ono što je njegova generacija radila i gradila i oni nastave.

- Biće mi drago i kada odem u penziju da me se mlađe kolege sjete, kao i mojih savjeta, obuke, i da kroz svoj pošten rad čuvaju i moju zaostavštinu i sjećanje na mene i godine koje sam proveo u MUP-u RS - smatra Mićević.

Nakon posla i nakon što skine svoju plavu uniformu Mićević pronađe vremena i za prirodu, planinu, a već dugo godina je i radio-amater i član Radio-amaterskog kluba "Kmur" u Foči.

- Za vrijeme rata radio-amateri su bili od velikog značaja, prenosili smo dobre vijesti ljudima, i svi su se na nas oslanjali za informacije. Srećom, uskoro odlazim u penziju, pa ću imati više vremena da se posvetim hobijima. U okolini Foče imamo prelijepe prirodne ljepote nacionalnog parka, a u neposrednoj blizini grada je i Čelebićki plato. Ma gdje god da krenete okružuju vas rijeke, jezera i netaknuta priroda. Bogati smo prirodnim resursima i potencijalom koji mogu da privuku turiste - kaže Mićević uz osmijeh.

Piše: Jovana Tošić

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Sarajlija iz Foče 21.11.2023. 10:44
    To Mićko gigantu, jedan od rijetkih koji posao obavlja odgovorno i profesionalno!
Povezane vijesti
Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
Sabor horova na platou Svetosavskog hrama Sabor horova na platou Svetosavskog hrama
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    14h 27m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    12h 29m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    11h 22m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    11h 27m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    10h 30m
    1