Драгослав Мићевић 27 година носи плаву униформу МУП-а Српске

20.11.2023. 09:37
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Полицијски службеник Драгослав Мићевић из Фоче ускоро одлази у заслужену пензију, а како кажу његове колеге из Полицијске управе Фоча, иза њега је изузетно успјешна каријера и читав радни вијек се према плавој униформи односио са поштовањем и интегритетом.

Да се никада није покајао због свог позива, потврдио је у разговору за "Независне новине" овај Фочак, који са гласом пуним поноса говори о полицијској служби, раду у Министарству унутрашњих послова и самој Републици Српској.

Мићевић каже да је већи дио свог живота посветио одбрани и стварању Републике Српске, награђиван је за свој рад у служби много пута, велики је познавалац ватреног оружја, од теоретског дијела и обуке до руковања, добровољни је давалац крви, а највећа му је награда када људима помогне, јер, како каже, то се и очекује од полицијских службеника.

- Категорисан сам као борац прве категорије и у том ратном периоду један дио сам био у МУП-у, а један дио у Војсци Републике Српске. Имао сам ту привилегију или срећу да мој послијератни стаж у Министарству унутрашњих послова Републике Српске крене 21. новембра 1996. године, баш на Аранђеловдан и крсну славу МУП-а. Ове године ћу са колегама прославити нашу славу, али и пуних 27 година како сам активни полицијски службеник - прича Мићевић, који је запослен у Полицијској управи Фоча.

Додаје да је полицијски позив посебан и честит, а, како каже, млађим колегама често истиче да морају да схвате и поштују улогу старијих генерација, које су дале значајан допринос у стварању и формирању Републике Српске.

 

- Увијек кажем млађим колегама да посао и радне задатке обављају у складу са законом и правилима службе, да буду узорни у свом колективу и уче од старијих колега. Омладина у полицији је добра, али требају још да се кале, едукују, а за то данас имају боље предиспозиције, техничког и материјалног карактера, него што је моја генерација имала. Увијек им кажем да морају да улажу у себе, буду сервис грађанима и да не ураде нешто лоше и не укаљају углед МУП-а и организационе јединице у којој раде - сматра Милћевић.

Додаје да Центар за обуку МУП-а РС у Залужанима код Бањалуке даје одличне резултате и млади тамо имају прилику да стасају у одличне полицијске службенике.

- Ово је посао који захтијева да се ради и на минус 30, када смо и затрпани снијегом, за вријеме поплава, пожара. У сјећању ми је остала и једна од наших акција спасавања у мјесту Хандићи, у августу 2017. године. Био је огроман пожар, на око три километра од Фоче, и пријетио је да угрози куће и помоћне објекте. Тада су припадници ПУ Фоча одиграли велику улогу у спасавању и то је нешто што ћемо моје колеге и ја памтити читав живот - каже Мићевић.

Напомиње да је у својој дугогодишњој и богатој каријери обучио многе млађе колеге које је уводио у службу, а како каже, увијек је са уживањем вјештине полицијског посла преносио и на ученике у склопу одржавања "Дана отворених врата".

- У посљедње вријеме има много младих дјевојака и момака који су изабрали овај частан позив, завршили су курсеве, факултете, одлучили су да буду полицајци, а ја их се сјећам још док су били у ђачким клупама. Многи кажу да сам их ја инспирисао и наравно да ме то чини поносним, јер то су будући инспектори и инспекторке који ће поштено да обављају послове у Министарству унутрашњих послова Републике Српске - истиче Мићевић и напомиње да у МУП-у нема полне дискриминације.

Млађим колегама савјетује да слушају савјете старијих и искуснијих и да оно што је његова генерација радила и градила и они наставе.

- Биће ми драго и када одем у пензију да ме се млађе колеге сјете, као и мојих савјета, обуке, и да кроз свој поштен рад чувају и моју заоставштину и сјећање на мене и године које сам провео у МУП-у РС - сматра Мићевић.

Након посла и након што скине своју плаву униформу Мићевић пронађе времена и за природу, планину, а већ дуго година је и радио-аматер и члан Радио-аматерског клуба "Кмур" у Фочи.

- За вријеме рата радио-аматери су били од великог значаја, преносили смо добре вијести људима, и сви су се на нас ослањали за информације. Срећом, ускоро одлазим у пензију, па ћу имати више времена да се посветим хобијима. У околини Фоче имамо прелијепе природне љепоте националног парка, а у непосредној близини града је и Челебићки плато. Ма гдје год да кренете окружују вас ријеке, језера и нетакнута природа. Богати смо природним ресурсима и потенцијалом који могу да привуку туристе - каже Мићевић уз осмијех.

Пише: Јована Тошић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Sarajlija iz Foče 21.11.2023. 10:44
    To Mićko gigantu, jedan od rijetkih koji posao obavlja odgovorno i profesionalno!
Повезане вијести
Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    14h 34m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    3h 47m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    3h 41m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    18h 38m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    3h 18m
    1