Drinski korpus udarna formacija u istočnom dijelu Srpske

01.11.2022. 14:45
0
IZVOR: srna.rs

Drinski korpus Vojske Republike Srpske bio je udarna vojna formacija u istočnom dijelu Republike Srpske, istaknuto je danas u Vlasenici na obilježavanju 30 godina od formiranja ove vojne formacije.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević rekao je da je Drinski korpus pokrivao ogromnu teritoriju, od Semberije, preko Majevice i Birča, do Romanije, Stare Hercegovine, Foče.

- Ta vojna formacija bila je udarna pesnica na ovom prostoru. Jedini cilj joj je bio da sačuva srpski narod, da ostanemo i opstanemo na ovom prostoru, da se ne desi kao u periodu od 1941. do 1945. godine, kada je bio pokolj. Srpski borci su samo čuvali svoja ognjišta i nejač - istakao je Kraljević.

On je ukazao na potrebu da se njeguje sjećanje na ono što se dešavalo devedesetih godina da se ne bi ponovilo i da ne bi zaboravili oni koji su živote dali, naglasivši da nijedan borac ne smije biti zaboravljen.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Mile Simanić rekao je da je Republika Srpska skupo plaćena, životima.

- Naše borbe su bile uspješne jer Drinski korpus nije izgubio ni pedalj svoje teritorije, a ono što je najbitnije - nije dozvolio da Drina bude granica već kičma srpskog naroda - dodao je Simanić i istakao da svi koji žele da žive u Srpskoj moraju da je poštuju kao svoju domovinu.

Obilježavanju 30 godina od formiranja Drinskog korpusa Vlasenica prisustvovali su i pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

Komentari 0
Povezane vijesti
Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
Hoće li se uskoro mijenjati cijene goriva u Srpskoj? Hoće li se uskoro mijenjati cijene goriva u Srpskoj?
Firme bez radnika u Srpskoj ostvarile čak 92 miliona KM dobiti Firme bez radnika u Srpskoj ostvarile čak 92 miliona KM dobiti
Najčitanije
  • Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
    5m
    0
  • Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca
    23h 2m
    0
  • Trudnica teže povrijeđena nakon napada psa lutalice
    17h 48m
    0
  • Pošte Srpske privremeno zatvorile ispostavu u šalter sali Opštine Istočna Ilidža
    19h 3m
    0
  • Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO)
    19h 39m
    0