Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva

23.04.2024. 12:03
1
IZVOR: glassrpske.com

Predstavnici 15 džudo klubova iz Republike Srpske zajedno su ukazali na niz nepravilnosti u radu Džudo saveza tokom prethodnih godina.

Oni su se javnosti obratili na pres-konferenciji u Banjaluci, tokom koje su iznijeli svoje stavove i optužili aktuelne rukovodioce Saveza za malverzacije u radu.

- Sve je pokrenuto s ciljem da budu zaštićeni klubovi. Neki naši klubovi imaju problema u Savezu, gdje samo nekoliko članova odlučuje o svim pitanjima, dok pojedini članovi Upravnog odbora nisu upoznati sa stanjem. Tokom protekle dvije godine putem računa Džudo saveza prošlo je više od 750.000 maraka i da ne govorim o gotovini koja nije uvedena u blagajnu knjigu Saveza. Stoga je imenovana komisija za kontrolu finansijskog poslovanja u 2022. i 2023. godini s akcentom na kontrolu prihoda i rashoda, kao i raspolaganja sredstvima Saveza koja su prebacivana na privatne račune, na nepoznate firme, kao i DžS FBiH - rekao je predsjednik DžK Soko M iz Prnjavora Živko Milijaš.

Predsjednik DžK Randori iz Istočnog Sarajeva Stefan Majdov istakao je da kao član aktuelnog saziva Upravnog odbora ne zna za pojedine odluke.

- Neke informacije sam saznavao na druge načine, jer su bile filtrirane i 95 odsto stvari nisam znao. Izvještaje koje smo dobijali pred glasanje bili su u formi A4 formata papira bez ijednog izvoda. Zatražio sam uvid u izvode, jer su ogromne brojke legle na račun Saveza i dobili smo izvještaje u kojima nije prikazano trošenje para - izjavio je Majdov.

Pojasnio je da klubovi mogu učestovati u radu Skupštine.

- Savez treba da postoji zbog takmičara, a ne obrnuto. DžS Republike Srpske broji 43 kluba, od kojih četiri nisu aktivna posljednjih nekoliko godina, tako da je aktivno 38 ili 39 klubova i tako da ne znamo koliko klubova ima pravo glasa na sjednici Skupštine Saveza. Da bi klub izašao na Skupštinu potrebno je da je u posljednje dvije godine učestvovao na dva zvanična prvenstva ili da je dvije godine platio taksu. Na primjer DžK Ljubinje je osnovan 2023. godine i nije bio ni na jednom zvaničnom takmičenju, a glasao je na sjednici Skupštine, što je apsurd. Borimo se protiv fingiranih klubova i ne može se desiti da ljudi glasaju sami za sebe - rekao je Majdov.

O nepravilnostima u Savezu govorili su Mile Matijević (“Stevan Marković”, Šipovo), Radenko Marinović (Prijedor), Dejan Ćup (Banjaluka), Rade Brkić (Ozren, Doboj).

Sjednica Skupštine u Bileći

Sjednica Skupštine je zakazana za petak u Bileći, što predstavnici klubova smatraju neprihvatljivim terminom.

- Aktuelno rukovodstvo žuri sa sjednicom Skupštine i zakazalo ju je dan prije Evropskog seniorskog prvenstva u Zagrebu, gdje će svaki iole kvalitetan klub imati predstavnika, dok će drugi otići da pogledaju mečeve, jer je veoma blizu. Pripremili smo izvještaje nadležnim organima. Policija radi svoj posao u vezi sa finansijskim malverzacijama. Tražimo redovnu sjednicu Skupštine da bude javna, transparentna i zakazana po zakonu - naveo je Majdov.

Piše: Milan Zubović

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Rade 24.04.2024. 04:20
  Majdov prica o postenju. Zemljo otvori se. Tata mu unovcio brata… poslovni prostor od grada u dvorani, plac na brdu pored stadiona, auta, stanovi, streljana, sponzoraki ugovori, dvorana. Sve je transparentno nema sta kao kod tata Mileta.
Povezane vijesti
Srpska bogatija za 19 beba Srpska bogatija za 19 beba
Zakovane cijene teško padaju Zakovane cijene teško padaju
Bilećka brigada branila svoje na svome Bilećka brigada branila svoje na svome
Najčitanije
 • Operacija ''Lukavac 93'' - Trnovo, Bjelašnica i Igman
  8h 34m
  4
 • Identifikovan napadač na dijete i majku zbog natpisa "delije sever"
  21h 29m
  11
 • Sjećanje na nekadašnji Dan mladosti – 25. maj (VIDEO)
  8h 36m
  2
 • Sukob navijača u centru Sarajeva
  21h 33m
  3
 • Majka izbola kćerku kad su došli socijalni radnici
  4h 58m
  0