Edukacija učenika o opasnostima upotrebe vatrenog oružja

29.05.2024. 10:26
0
IZVOR: srna.rs

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ i ove godine sprovodi kampanju "Oružje ne štiti, oružje ubija" čiji je cilj da upozna djecu školskog uzrasta sa potencijalnim opasnostima koje predstavlja nezakonita upotreba vatrenog oružja, kao i rukovanje minsko-eksplozivnim sredstvima.

U osnovnim i srednjim školama već je organizovan niz predavanja za učenike, a cilj je da do kraja školske godine što više njih prisustvuje predavanjima i da nauče da oružje i minsko-eksplozivna sredstva nisu igračke i da nestručno rukovanje istim može imati tragične posljedice.

Učenici se tokom predavanja edukuju i sa procedurama o postupanju u slučaju saznanja da neko u njihovom okruženju posjeduje ilegalno naoružanje ili pronađe minsko-eksplozivno sredstvo, saopšteno je iz MUP-a.

Đacima se ukazuje i na to da na javnim površinama mogu pronaći odbačena minsko-eksplozivna sredstva, koja mogu predstavljati neposrednu opasnost po građane, te im se govori kako da postupaju u takvim situacijama.

Kampanju "Oružje ne štiti, oružje ubija" MUP sprovodi svake godine, a prošle i ove godine nisu evidentirane povrede maloljetnih lica zbog nestručnog rukovanja oružjem ili MES-om.

MUP podsjeća građane da se ponašaju odgovorno, te da legalno oružje treba držati na bezbjednom mjestu, što dalje od djece, a u slučaju pronalaska minsko-eksplozivnog sredstva ili drugog ilegalnog naoružanja odmah obavijestiti najbližu policiju stanicu pozivom na broj 122.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dva pripadnika MUP-a Srpske dobila čin vojnih oficira Dva pripadnika MUP-a Srpske dobila čin vojnih oficira
Auto-moto društvo Rogatica i MUP Republike Srpske sproveli akciju "Lako je brzinu smanjiti" Auto-moto društvo Rogatica i MUP Republike Srpske sproveli akciju "Lako je brzinu smanjiti"
MUP Srpske uvodi novu praksu za plaćanje kazni MUP Srpske uvodi novu praksu za plaćanje kazni
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    10h 59m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 41m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 9m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 30m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 39m
    0