Evidentirano 28 krivičnih djela ugrožavanja sigurnosti, četiri na društvenim mrežama

04.03.2023. 09:36
0
IZVOR: srna.rs

U Republici Srpskoj od početka godine evidentirano je 28 krivičnih djela ugrožavanja sigurnosti, od kojih su četiri izvršena putem društvenih mreža, rečeno je Srni u Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske.

Prošle godine evidentirana su 334 krivična djela ugrožavanja sigurnosti, od kojih je 65 izvršeno na društvenim mrežama.

Iz MUP-a su pojasnili da prijetnje putem društvenih mreža nisu definisane kao posebno krivično djelo.

- Prijetnje na društvenim mrežama mogu da sadrže elemente različitih krivičnih djela, a to je najčešće ugrožavanje sigurnosti - naglasili su iz MUP-a.

Krivičnim zakonikom Republike Srpske ugrožavanje sigurnosti definiše se kao ugrožavanje sigurnosti nekog lica ozbiljnom prijetnjom da će se ono ili njemu blisko lice lišiti života, teško tjelesno povrijediti, lišiti slobode ili oteti, ili nanijeti neko zlo podmetanjem požara, eksplozijom ili drugom opšteopasnom radnjom ili sredstvom.

Kada lice prijavi da su mu upućene prijetnje, policijski službenici utvrđuju navode prijave, saslušavaju lice, obavještavaju nadležno tužilaštvo, te preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti u skladu sa kvalifikacijom djela.

S ciljem prevencije i zaštite od krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti putem društvenih mreža, policijski službenici MUP-a kontinuirano sprovode edukacije o zaštiti na internetu i načinima prijave ovakvih prijetnji policiji.

- Edukacije su realizovane za najmlađe školarce, njihove roditelje i nastavnike, ali i za grupacije za koje se smatra da su u povećanom riziku da budu oštećene krivičnim djelima izvršenim putem društvenih mreža - podsjetili su u MUP-u.

Komentari 0
Povezane vijesti
Društvene mreže prouzrokuju usamljenost i depresiju? Društvene mreže prouzrokuju usamljenost i depresiju?
Pritvoren maloljetnik koji je nacrtao plan napada na školu u Trebinju Pritvoren maloljetnik koji je nacrtao plan napada na školu u Trebinju
Situacija u trebinjskim školama bezbjedna, uhapšen maloljetnik Situacija u trebinjskim školama bezbjedna, uhapšen maloljetnik
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    46m
    3
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    23h 42m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    18h 27m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    15h 26m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    16h 38m
    0