Evo kako bi poznati vladari iz dinastije Karađorđević izgledali danas (FOTO)

06.12.2023. 17:40
0
IZVOR: katera.news

Zahvaljujući virtuelnoj mašti omogućeno nam je da kreiramo stvarnost, te da pokušamo zamisliti kako bi danas izgledali poznati vladare iz dinastije Karađorđević.

Dobro došli u putovanje kroz vrijeme!

Kroz ovaj novi serijal pokušaćemo da prikažemo kako bi danas izgledali poznati srpski vladari iz dinastije Karađorđević - Đorđe Petrović, Petar I, njegov sin Aleksandar, kao i njegov sin Petar II, navodi se na "Instagram" stranici autora ovih ilustracija.

Đorđe Petrović (1762-1817) poznatiji kao Karađorđe, utemeljitelj dinastije Karađorđević. Vođa prvog srpskog ustanka i borbe ka državnoj nezavisnosti. Da danas živi, vjerovatno bi bio heroj i simbol nacionalne nezavisnosti. Kao jak, hrabar i autoritativan vođa, danas bi bio ili vođa neke političke partije ili udruženja građana koja se bavi zaštitom srpskih interesa, istorije i tradicije.

Petar I Karađorđević (1844-1921) poznatiji kao Petar Oslobodilac ili Stari kralj, jer je bio prvi kralj iz ove dinastije, kao i prvi kralj Srba, Hrvata i Slovenaca. Bio je karakterističnog aristokratskog izgleda i držanja, a ostao upamćen zbog velike brige o narodu, njihovim osjećajima i potrebama. Da danas živi, njegova politika bi se usmjerila ka socijalnoj zaštiti, humanitarnim radom, ljudskoj potrebi i težnju ka razvitku obrazovnog i zdrastvenog sistema, navodi se na "Instagram" stranici autora ovih ilustracija.

Aleksandar Karađorđević (1888-1934) je bio prvi kralj Jugoslavije, prozvan i Aleksandar Ujedinitelj. Ostao je upamćen kao veliki lider i autoritet u vremenima teških unutrašnjih državnih problema. Da danas živi, vjerovatno bi se zalagao za mir i stabilnost država na Balkanu, jer je cijeli svoj životni i državnički vijek posvetio tom jednom cilju - mir i stabilnost svih jugoslovenskih naroda.

Petar II Karađorđević (1923-1970) bio je posljednji kralj Jugoslavije. Kralj u vrijeme velikog stradanja naroda, kralj u vrijeme nestanka jedne države, kralj bez svoje zemlje. Da danas živi, vjerovatno bi se bavio nekom diplomatskom misijom svoje države u nekoj inostranoj zemlji, putem koje bi težio da poveća ugled svoje države, a nerijetko bi se bavio i humanitarnim radom iz dijaspore, navodi se na "Instagram" stranici autora ovih ilustracija.

 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Po 130. put na Oplencu proslavili Svetog Andriju Po 130. put na Oplencu proslavili Svetog Andriju
Naučnik osmislio matematički model za održivu vremensku mašinu Naučnik osmislio matematički model za održivu vremensku mašinu
Najčitanije
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    9h 35m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    9h 41m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    9h 39m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    8h 30m
    0
  • Zatvorena likovna kolonija mladih talenata
    22h 57m
    0