Film "Garavice" o ustaškom zločinu nad Srbima prikazan u Beogradu

21.02.2024. 21:45
4
IZVOR: srna.rs

Dokumentarni film "Garavice" o ustaškom pokolju nad srpskim narodom iz Bihaća i okolnih opština večeras je imao premijeru u Srbiji, u Beogradu, gdje se okupljenima obratio i Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije riječima da Srbi treba da pamte svoje stradalnike.

Organizator premijere je Srpska pravoslavna crkva, a srpski patrijarh je u obraćanju u "MTS" dvorani istakao da je molitva nasušni hljeb i "jedina uzdanica za duše onih koji su svirepo izmješteni iz ovog u neki bolji i neprolazni svijet".

On je rekao da su stradali sve to zadobili molitvom starca Vukašina iz Klepaca koji je u Jasenovcu izgovorio: "Samo ti dijete radi svoj posao".

Patrijarh je naglasio da je molitva za stradale usklik pobjednika i dokaz snage Božije u ljudima, te je posebno pozdravio troje Srba koji su kao djeca preživjeli užase Garavice.

- Zbog svega ovoga naš bol se preobraća u snagu i u radost jer molitvenim sećanjem poštujemo sve naše i sve nevine stradalnike bilo iz kojeg naroda istovremeno zadobijajući nadahnuće da idemo dalje, da čuvamo veru, ime i obraz, pamtimo svoje i uvažavamo tuđe stradalnike da nam se više nikada i nikom slično ne bi dogodilo - rekao je patrijarh.

On je zahvalio Fondaciji "Zaboravljeni korijeni" i autoru filma Draganu Radoviću što su pregaoci u dokumentovanju stradanja srpskog naroda i blagoslovio sve prisutne.

Slika

Foto: srna.rs

Autor Radović rekao je Srni da se za večerašnju premijeru tražilo mjesto više i da je van sale gdje je bila projekcija ostalo namanje 150 ljudi.

- Interesovanje je zaista bilo veliko. Vjerujem da će biti i nova projekcija u Beogradu - dodao je Radović i napomenuo da je ovaj film, iako je dokumentarni, privukao veliku pažnju.

On je naglasio da ga posebno raduje što je beogradsku premijeru organizovala SPC zato što Crkvi srpski narod vjeruje.

Radović je rekao da njegova Fondacija "Zaboravljeni korijeni" trenutno priprema tri zbornika - o stradanju Srba romanijskog kraja i u Starom Brodu, o stradanju srpskog naroda u Kupresu i Bugojnu i onim koji se bavi stradanjem Srba u Garavicama, odnosno Bihaću, Cazinu, Velikoj Kladuši, Bosanskoj Krupi i Bosanskom Petrovcu.

Film "Garavice" donosi priču o jednom od najvećih stratišta srpskog naroda tokom Drugog svjetskog rata i objašnjava posljedice koje su uslijedile nakon likvidacija na Garavicama i drugim masovnim stratištima u Bihaću, Cazinu, Velikoj Kladuši, Bosanskoj Krupi i Bosanskom Petrovcu.

Baziran je na više od 3.000 dokumenata, koji obuhvataju sudske presude, saslušanja, zapisnike, izvještaje i proglase, kao i živoj riječi 27 preživjelih svjedoka, od kojih u filmu govori njih 15.

Po broju žrtava ova lokacija nalazi se odmah iza Jasenovca i Jadovnog, i predstavlja treće najveće srpsko stratište za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Komentari 4
 • Generic placeholder image
  Realista 22.02.2024. 10:47
  Bolje bi bilo da su im pustili dokumentarac o hladnjači izvađenoj iz Dunava sa tijelima pobijenih albanaca...to se dešavalo prije dvadesetak godina...
 • Generic placeholder image
  Skijaš 21.02.2024. 23:26
  U publici većinom sijede glave. Našu omladinu nažalost ne zanimaju zločini počinjeni nad našim narodom. Više im je stalo do tik-toka, instagrama, izlazaka, alkohola i sličnih sra...gluposti. Tužno!
 • Generic placeholder image
  Iskreno422 21.02.2024. 22:25
  Svaka čast Draganu i ljudima iz udruženja. Očuvanje naših stratišta nam je opomena za budućnost, i da se nezaborave stradalinci samo zato što su bili Srbi. Drago mi je da je film prikazan i Beogradu.
 • Generic placeholder image
  Iskreno422 21.02.2024. 22:24
  Svaka čast Draganu i ljudima iz udruženja. Očuvanje naših stratišta nam je opomena za budućnost, i da se nezaborave stradalinci samo zato što su bili Srbi. Drago mi je da je film prikazan i Beogradu.
Povezane vijesti
Mladić izboden nožem u parku! Mladić izboden nožem u parku!
Prekinuta "Gimnazijada": Učenik pretukao profesora Prekinuta "Gimnazijada": Učenik pretukao profesora
Osumnjičeni za ubistvo Danke na psihijatrijskom vještačenju u Beogradu Osumnjičeni za ubistvo Danke na psihijatrijskom vještačenju u Beogradu
Najčitanije
 • Dušanov zakonik danas puni 675 godina
  9m
  1
 • U toku uviđaj u stanu gdje su pronađena tijela žene i dvoje djece
  14h 10m
  0
 • Maturantima po 100 KM od Opštine Istočna Ilidža (FOTO)
  18h 32m
  4
 • Nagrađeni pobjednici konkursa povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade
  18h 57m
  0
 • Luka Gligorić učenik generacije Srednje škole „28. juni“
  16h 47m
  1