Foča: Bistrica se povukla, ostavila blato u podrumima i pomoćnim objektima

09.02.2021. 14:45
0
IZVOR: Radio Foča

Dan nakon izlivanja iz korita i plavljenja dvije zgrade i više pomoćnih objekata u Miljevini, rijeka Bistrica djelimično se povukla ostavljajući iza sebe taloge blata u podrumima, garažama i šupama.

Stanari poplavljenih zgrada danas čiste blato i pokušavaju da spasu bar dio zimnice koja se nalazila u podrumima i pomoćnim objektima.

Oni upozoravaju da je ovo problem koji iz godine postaje sve opasniji, jer se Bistrica polako primiče i ostalim zgradama, ali i demantuju navode pojedinih medija koji su prenijeli da se u Miljevini odigravalo dramatično spasavanje ljudi iz bujice.

Dragoljub Davidović kaže da se nivo korita, nanošenjem riječnog taloga, iz godine u godinu podiže.

Slika

- Nekada je plavila samo jedna zgrada, a postepeno je plavni talas rastao i došao i do druge zgrade. U opasnosti su i ostale zgrade, ako se nešto ne preduzme i ne očisti korito - kaže Davidović.

Njegov komšija Momir Govedarica priča da se plavljenje ovog dijela Miljevine ponavlja već duže od 30 godina, a da je uzrok tome sužavanje korita Bistrice na izlazu iz Miljevine prema kanjonu, koje je uzrokovano još izgradnjom puta Foča-Sarajevo.

- Ili da nas isele ili da nešto rješavaju, svuda se korita čiste i prave podzide, a kod nas ništa. Ovo se stalno ponavlja - kaže Govedarica.

Slika

On podsjeća da je ranije bilo pokušaja da se miniranjem najužeg dijela kanjona poveća protočnost, ali da to nije bilo dovoljno.

- Ovoga puta nas je obišao načelnik opštine. Rekao je da će se nešto raditi, vjerujemo mu, pa vidjećemo - rekao je Govedarica.

Nakon što je načelnik Milan Vukadinović, zajedno sa saradnicima, posjetio stanovništvo pogođeno poplavama u Miljevini, iz opštine je najavljeno da će formirati stručne komisije koje će snimiti stanje na poplavljenom području i u skladu sa zakonskim okvirima preduzeti sve neophodne mjere i radnje.

Regulacija korita Bistrice rađena je prije deset godina miniranjem uskog kanjona nizvodno od Miljevine i gradnjom manjeg nasipa uzvodno 300 metara, ali to očigledno nije bilo dovoljno za ovoliku količinu vode.

Komentari 0
Povezane vijesti
Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
Sabor horova na platou Svetosavskog hrama Sabor horova na platou Svetosavskog hrama
Miljevina: Muž ubio suprugu, pa sebe Miljevina: Muž ubio suprugu, pa sebe
Najčitanije
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    9h 16m
    0
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    19h 34m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    19h 40m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    19h 38m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    18h 29m
    0