Фоча: Бистрица се повукла, оставила блато у подрумима и помоћним објектима

09.02.2021. 14:45
0
ИЗВОР: Радио Фоча

Дан након изливања из корита и плављења двије зграде и више помоћних објеката у Миљевини, ријека Бистрица дјелимично се повукла остављајући иза себе талоге блата у подрумима, гаражама и шупама.

Станари поплављених зграда данас чисте блато и покушавају да спасу бар дио зимнице која се налазила у подрумима и помоћним објектима.

Они упозоравају да је ово проблем који из године постаје све опаснији, јер се Бистрица полако примиче и осталим зградама, али и демантују наводе појединих медија који су пренијели да се у Миљевини одигравало драматично спасавање људи из бујице.

Драгољуб Давидовић каже да се ниво корита, наношењем ријечног талога, из године у годину подиже.

Слика

- Некада је плавила само једна зграда, а постепено је плавни талас растао и дошао и до друге зграде. У опасности су и остале зграде, ако се нешто не предузме и не очисти корито - каже Давидовић.

Његов комшија Момир Говедарица прича да се плављење овог дијела Миљевине понавља већ дуже од 30 година, а да је узрок томе сужавање корита Бистрице на излазу из Миљевине према кањону, које је узроковано још изградњом пута Фоча-Сарајево.

- Или да нас иселе или да нешто рјешавају, свуда се корита чисте и праве подзиде, а код нас ништа. Ово се стално понавља - каже Говедарица.

Слика

Он подсјећа да је раније било покушаја да се минирањем најужег дијела кањона повећа проточност, али да то није било довољно.

- Овога пута нас је обишао начелник општине. Рекао је да ће се нешто радити, вјерујемо му, па видјећемо - рекао је Говедарица.

Након што је начелник Милан Вукадиновић, заједно са сарадницима, посјетио становништво погођено поплавама у Миљевини, из општине је најављено да ће формирати стручне комисије које ће снимити стање на поплављеном подручју и у складу са законским оквирима предузети све неопходне мјере и радње.

Регулација корита Бистрице рађена је прије десет година минирањем уског кањона низводно од Миљевине и градњом мањег насипа узводно 300 метара, али то очигледно није било довољно за оволику количину воде.

Коментари 0
Повезане вијести
На поклоњење Светом Василију из Фоче ходочасти 80 студената На поклоњење Светом Василију из Фоче ходочасти 80 студената
Други дио приче о Светом Будимиру- Несахрањена војска и видање братоубилачких рана Други дио приче о Светом Будимиру- Несахрањена војска и видање братоубилачких рана
Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    16h 53m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    13h 25m
    4
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    16h 9m
    0
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    11h 47m
    0
  • Данас Марковдан
    20h 35m
    0