Fočanski majstor karatea učesnik Balkanskog prvenstva u atletici (FOTO)

21.09.2022. 09:27
0
IZVOR: srna.rs

Šezdesetosmogodišnji Ljubomir Todović iz Foče učestvovaće, kao reprezentativac Srbije, na Balkanskom prvenstvu u atletici za veterane, od 23. do 25. septembra u Solunu u Grčkoj, gdje će biti jedan od najstarijih takmičara.

Todović je majstor karatea i trener u fočanskom Karate klubu „Ljubišnja“, a posljednjih nekoliko godina uz karate se uspješno bavi i atletikom.

Iza sebe ima više nastupa na maratonskim i vertikalnim trkama, poput trka na Leotaru, Veležu, Igmanu, Jahorini, a od prošle godine je član Atletskog kluba „Veteran“ iz Beograda za koji je nastupio ovog ljeta na Prvenstvu Srbije za veterane, osvojivši jednu zlatnu i tri bronzane medalje.

Zlato je osvojio u trci na 1.500 metara, a bronze na 3.000 i 800 metara, te u bacanju kugle, čime je stekao pravo učešća na Prvenstvu Balkana.

Slika

foto: radiofoca.com

Svaka od 12 država Balkana ima pravo da prijavi po četiri učesnika u svakoj disciplini, a Todović će Srbiju u Solunu predstavljati u četiri discipline, u trkama na 5.000, 3.000, 1.500 i 800 metara.

- Učestvovaću u kategoriji veterana od 65 do 70 godina i kako saznajem u svojim disciplinama biću najstariji, dok u bacanju kugle ima nekoliko takmičara sa više od 70 godina - navodi Todović.

Uporedo sa atletikom, Todović aktivno učestvuje i na takmičenjima veterana karatista i do sada ima osvojene srebro i bronzu sa balkanskih šampionata, te bronzu sa Svjetskog prvenstva.

On napominje da se razlikuju treninzi za atletska i karate takmičenja i da svaka disciplina ima specifične pripreme, a da on, uz redovne karate treninge, gotovo svakodnevno trči od Foče prema Crnom vrhu.

Slika

Foto: radiofoca.com

- Osim kad je kiša, od 30 dana u mjesecu nekih 25 dana trčim u pravcu Crnog vrha. Imam tri tačke, na pet i po kilometara, na sedam i po i na vrh kad sam raspoloženiji, otprilike polovinu od tih dana trčim na vrh. Pravim krugove i osmice, tako da je tim krivinama i zaobilaznicama nešto više od 18 kilometara do vrha. Potrebno mi je oko dva i po sata da istrčim na vrh i da se vratim nizbrdicom - priča Todović.

Zdravlje ga dobro služi i uhvatio je, kaže, takav ritam da u 24 sata nije besposlen nijedne sekunde, a u šali dodaje da auto ne pali do 20 kilometara.

On ističe da se atletika, kao bazni sport, odlično nadopunjuje sa karateom, ali i sa svim ostalim sportskim disciplinama.

- Iz svog iskustva, a nekih sam pet i po decenija u sali, uz sport koji odaberete kao prvi, kao što sam ja karate, dopunski ništa manje potreban sport je atletika, a imam i sprave na kojima radim gimnastiku. To je sigurno potrebna dopunska disciplina svakom sportu - savjetuje Todović.

Od učešća u Solunu očekuje, prije svega, da zdravo ode i zdravo se vrati, a ko bude bolji sportski će mu čestitati.

Na pitanje, koliko namjerava da se aktivno bavi sportom, odgovara da će pokušati da dostigne svoga oca.

- Otac je kosio kada je imao 80 godina, valjda ću i ja moći toliko - kaže on.

Komentari 0
Povezane vijesti
Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića
Časno i hrabro vojevanje fočanskih brigada Časno i hrabro vojevanje fočanskih brigada
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    13h 2m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    14h 17m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    20h 8m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    18h 35m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    20h 27m
    0