Gatačka brigada obilježava 30 godina od osnivanja

06.08.2022. 09:30
0
IZVOR: glassrpske.com

Gatačka brigada u nedjelju obilježava jubilej, pune tri decenije od nastanka formacije, a na braniku otadžbine život je dalo 57 boraca ove slavne brigade.

Četvorogodišnji ratni put, ovjenčan slobodom i slavom, bio je garant očuvanja teritorija i života civila. Kroz ovu brigadu prošlo je više od 1.500 vojnika. Ranjeno je bilo 266 boraca, od čega njih 13 najmanje dva puta.

Jedan od komandanata Gatačke brigade Siniša Boljanović kaže za “Glas Srpske” da su Srbi vijekovima bili prinuđeni da se bore za slobodu.

- Izborili smo se za život i slobodu, a kao rezultat je nastala Republika Srpska, na koju smo ponosni - rekao je Boljanović.

Hercegovački korpus dao je nemjerljiv značaj u sklopu VRS.

- Gatačka brigada na svojoj teritoriji nije imala kasarnu, ali su se vojni obveznici odazivali u drugoj polovini 1991. i prvoj polovini 1992. godine na dubrovačko i mostarsko ratište. Prva borbena dejstva bila su na ova dva ratišta - dodao je Boljanović.

Ova slavna brigada, kako je kazao, prošla je skoro sva ratišta u Hercegovini.

- Trebinjsko, boračko, nevesinjsko ratište, kalinovačko-trnovačko ratište, te Tjentište, sva ova ratišta prošli su naši borci. Učestvovali su i na sarajevsko-romanijskom ratištu, a posebno se pokazala grupa dobrovoljaca koja je 1993. otišla u Knin - rekao je Boljanović.

Najmlađi borac Gatačke brigade koji je ostavio život na braniku otadžbine imao je svega 20 godina, dok je najstariji imao 55 godina.

- Poginulo je ukupno 57 vojnih obveznika sa teritorije Gacka, od čega je 13 pripadnika drugih jedinica VRS - kazao je Boljanović.

Tokom ceremonije obilježavanja godišnjice u nedjelju, kako je naglasio, poseban dio biće posvećen srpskoj majci i njenom doprinosu u borbi za slobodu.

- To su naše junakinje, tako da će posebna pažnja biti posvećena ulozi srpske majke u borbi za slobodu. Na naše majke moramo biti ponosni, jer su slale sinove u borbu za otadžbinu i srpski narod - rekao je ratni komandant Gatačke brigade. 

Kako je pojasnio, za razliku od ostalih jedinica Hercegovačkog korpusa, koje su skoro cijeli rat provele u svojoj zoni odgovornosti, Gatačka je nakon oslobađanja Fazlagića kule i Borča kao rezerva izvršavala zadatke po odluci komande korpusa.

- Ti zadaci su nekada bili odbrambeni. Tako je 1993. držala liniju na kalinovačkom ratištu oko pola godine, a 1995. kompletnu liniju na Borču prema Konjicu - kazao je Boljanović.

Na ratnom putu Gatačka brigada je prošla više od 2.500 kilometara.

- Nismo izgubili ni metar teritorije, nijedan borac nije pao u ruke neprijatelju kao zarobljenik - kazao je Boljanović. Naglasio je da im je komandovao lično general Ratko Mladić na ratištu na Bjelašnici. Boljanović ističe da je ova brigada učestvovala u tri velike operacije u zoni odgovornosti Hercegovačkog korpusa, i to u oslobađanju Tjentišta i spajanju istočne sa starom Hercegovinom 1992, zatim u operaciji “Lukavac 93”, kada je oslobođeno Trnovo, te u Goraždu, gdje je dejstvovao i NATO.

Parastos

Uz parastos poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata u crkvi Svete Trojice u nedjelju, biće položeno cvijeće na spomenik “Kruna gatačkim junacima”, te posjeta spomen-sobi poginulim borcima VRS. U Domu kulture Gacko biće održana svečana akademija.

Piše: Miloš Vasiljević

Komentari 0
Povezane vijesti
Učenici OŠ „Sveti Sava“ obilježili 170 godina od rođenja Mihajla Pupina Učenici OŠ „Sveti Sava“ obilježili 170 godina od rođenja Mihajla Pupina
Obilježena 31 godina od susreta boraca dva korpusa Obilježena 31 godina od susreta boraca dva korpusa
Trideset godina od stradanja boraca Gatačke brigade u Dobrom polju Trideset godina od stradanja boraca Gatačke brigade u Dobrom polju
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    21h 8m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    21h 52m
    0
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    11h 28m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    41m
    0
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    35m
    0