Гатачка бригада обиљежава 30 година од оснивања

06.08.2022. 09:30
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Гатачка бригада у недјељу обиљежава јубилеј, пуне три деценије од настанка формације, а на бранику отаџбине живот је дало 57 бораца ове славне бригаде.

Четворогодишњи ратни пут, овјенчан слободом и славом, био је гарант очувања територија и живота цивила. Кроз ову бригаду прошло је више од 1.500 војника. Рањено је било 266 бораца, од чега њих 13 најмање два пута.

Један од команданата Гатачке бригаде Синиша Бољановић каже за “Глас Српске” да су Срби вијековима били принуђени да се боре за слободу.

- Изборили смо се за живот и слободу, а као резултат је настала Република Српска, на коју смо поносни - рекао је Бољановић.

Херцеговачки корпус дао је немјерљив значај у склопу ВРС.

- Гатачка бригада на својој територији није имала касарну, али су се војни обвезници одазивали у другој половини 1991. и првој половини 1992. године на дубровачко и мостарско ратиште. Прва борбена дејства била су на ова два ратишта - додао је Бољановић.

Ова славна бригада, како је казао, прошла је скоро сва ратишта у Херцеговини.

- Требињско, борачко, невесињско ратиште, калиновачко-трновачко ратиште, те Тјентиште, сва ова ратишта прошли су наши борци. Учествовали су и на сарајевско-романијском ратишту, а посебно се показала група добровољаца која је 1993. отишла у Книн - рекао је Бољановић.

Најмлађи борац Гатачке бригаде који је оставио живот на бранику отаџбине имао је свега 20 година, док је најстарији имао 55 година.

- Погинуло је укупно 57 војних обвезника са територије Гацка, од чега је 13 припадника других јединица ВРС - казао је Бољановић.

Током церемоније обиљежавања годишњице у недјељу, како је нагласио, посебан дио биће посвећен српској мајци и њеном доприносу у борби за слободу.

- То су наше јунакиње, тако да ће посебна пажња бити посвећена улози српске мајке у борби за слободу. На наше мајке морамо бити поносни, јер су слале синове у борбу за отаџбину и српски народ - рекао је ратни командант Гатачке бригаде. 

Како је појаснио, за разлику од осталих јединица Херцеговачког корпуса, које су скоро цијели рат провеле у својој зони одговорности, Гатачка је након ослобађања Фазлагића куле и Борча као резерва извршавала задатке по одлуци команде корпуса.

- Ти задаци су некада били одбрамбени. Тако је 1993. држала линију на калиновачком ратишту око пола године, а 1995. комплетну линију на Борчу према Коњицу - казао је Бољановић.

На ратном путу Гатачка бригада је прошла више од 2.500 километара.

- Нисмо изгубили ни метар територије, ниједан борац није пао у руке непријатељу као заробљеник - казао је Бољановић. Нагласио је да им је командовао лично генерал Ратко Младић на ратишту на Бјелашници. Бољановић истиче да је ова бригада учествовала у три велике операције у зони одговорности Херцеговачког корпуса, и то у ослобађању Тјентишта и спајању источне са старом Херцеговином 1992, затим у операцији “Лукавац 93”, када је ослобођено Трново, те у Горажду, гдје је дејствовао и НАТО.

Парастос

Уз парастос погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата у цркви Свете Тројице у недјељу, биће положено цвијеће на споменик “Круна гатачким јунацима”, те посјета спомен-соби погинулим борцима ВРС. У Дому културе Гацко биће одржана свечана академија.

Пише: Милош Васиљевић

Коментари 0
Повезане вијести
Ученици ОШ „Свети Сава“ обиљежили 170 година од рођења Михајла Пупина Ученици ОШ „Свети Сава“ обиљежили 170 година од рођења Михајла Пупина
Обиљежена 31 година од сусрета бораца два корпуса Обиљежена 31 година од сусрета бораца два корпуса
Тридесет година од страдања бораца Гатачке бригаде у Добром пољу Тридесет година од страдања бораца Гатачке бригаде у Добром пољу
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    23h 49m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    21h 18m
    1
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    11h 44m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    15h 32m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    20h 36m
    1