General Mladić teško se kreće, nekad ne može da ustane iz kreveta

03.02.2024. 09:13
0
IZVOR: srna.rs

Nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić, koji se nalazi u haškom pritvoru, teško se kreće, a nekada ne može ni da ustane iz kreveta, te uglavnom nema značajne promjene nakon što mu je 8. januara ugrađen pejsmejker, koji je potencijalno opasan po njega, rekao je njegov sin Darko Mladić.

- Problem je što je /pejsmejker/ takvog tipa da bi mogao da bude rizičan za njega, da izazove smrt. To je stav naših lekara, dok su holandski insistirali na tom pejsmejkeru - rekao je Darko, te dodao da Mladićeva odbrana još nije dobila iz Haga dokumentaciju šta mu je rađeno.

Prema njegovim riječima, general Mladić se nekim danima osjeća bolje, nekim lošije.

- On se teško kreće sam, bez pomoći ne može da obavlja neke ključne funkcije, ne može sam da sprema hranu, a zatvorska hrana nije adekvatna za njega zbog bolesti. Nekada mu pomogne neko od zatvorenika ili od čuvara - naveo je Darko Mladić.

On je istakao da je general u ovakvoj situaciji zbog pogrešnog liječenja, vrlo je slab, ima problema sa srcem, neurološke probleme, jasan početak demencije, probleme sa pamćenjem.

- Zbog preležane korone generalu su počeli i problemi sa srcem. Sad vidimo da je situacija kritična, ne može da ustane iz kreveta, da se kreće, prekida nam posete, jer mu pada glava - rekao je Darko Mladić za podkast "Večernjih novosti".

On je naveo da se za posjetu ljekara Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske iz Banjaluke Mladiću još čeka odobrenje iz Haga, kao i dokumentacija kakva mu je operacija na srcu rađena.

- Čovek 13 godina strada od pogrešnog lečenja. `Kadija te tuži, kadija ti sudi`. Oni svi tamo u Hagu brane neke pozicije, njima je stalo da to što duže traje, imaju dobre plate, privlegije - rekao je Darko Mladić.

Prema njegovim riječima, u Hagu nisu ni htjeli da razmatraju zamjerke odbrane na način liječenja generala Mladića i Hag je na neki način izbjegao da se vodi rasprava srpskih i haških medicinskih stručnjaka o njegovom zdravstvenom stanju i kako da se liječi tamo.

Darko Mladić je podsjetio da je njegov otac prije hapšenja u Srbiji imao moždani udar, te da je u takvom stanju nađen i uhapšen, kao i da nije bio sposoban za suđenje u Hagu.

On je naveo i da je general Mladić u haškom pritvoru, zbog zanemarene upale pluća, doživio prvi infarkt krajem septembra 2011. godine, a da je snimak EKG, koji je odbrana dobila tek poslije nekoliko godina, haški ljekar prelijepio da se ne bi vidjelo da je imao moždane udare.

- Sve vreme se manipuliše tom zdravstvneom dokumentacijom. Ratko je više zahvaljujući svojoj prirodnoj snazi preživeo taj period, nego što je dobio adekvatno lečenje - istakao je Darko Mladić.

On je dodao su generala u Hagu liječili samo toliko koliko je potrebno da ga imaju živog da mu sude, a da ne može da se brani.

Prema njegovim riječima, jedan član tima odbrane imao je zadatak da prati Mladića na suđenju i signalizira ako mu bude loše da se prekine suđenje, a često su generala sa suđenja vodili u bolnicu, nije prepoznavao svoje advokate.

- Sada kada je presuđen, malo smo počeli redovnije da dobijamo dokumentaciju, ali još nismo snimak koronografije, samo neki opis - rekao je Darko Mladić.

On je rekao da su srpski ljekari i na osnovu oskudne zdravstvene dokumentacije utvrdili propuste u liječenju Mladića u Hagu, kao i da je general drugostepenu presudu odslušao pod koronom, a nisu dozvolili da ga advokati posjete ni u zaštitnom skafanderu.

Darko Mladić smatra da je djelimično u pitanju i nekompetencija jednog broja ljekara u Hagu i da pokušava nešto da se sakrije, jer se iz dokumenata vidi da nešto nije kako treba.

- Nama nije cilj da njih napadamo, nego više glava i očiju više vidi. Ne vidim zašto je problem da mi o svom trošku pošaljemo najbolje stručnjake i da sa njima dođu do zaključka kako najbolje da ga leče. Ali, oni su uvek imali taj gard - rekao je Darko Mladić, navodeći da je srpskim ljekarima dozvoljen samo stetoskop i pregled rukama, a ne i da prisustvuju dijagnostici.

Što se tiče zahtjeva odbrane da general Mladić bude pušten na liječenje u Srbiju iz humanih razloga, on je podsjetio na slučaj haškog pritvorenika Radoslava Brđanina koga su pustili tek tri ili pet dana pred smrt, a čekalu su da mu rak metastazira, iako je mogao biti liječen.

- To nije u skladu sa medicinskom etikom - ocijenio je Darko Mladić.

General Mladić služi u haškom pritvoru kaznu doživotnog zatvora.

Komentari 0
Povezane vijesti
General Mladić i dalje lošeg stanja, jedva govori General Mladić i dalje lošeg stanja, jedva govori
Zdravstveni nemar prema Karadžiću povezan sa najavom rezolucije o Srebrenici Zdravstveni nemar prema Karadžiću povezan sa najavom rezolucije o Srebrenici
Na današnji dan rođen Ratko Mladić Na današnji dan rođen Ratko Mladić
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    21h 50m
    9
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    12h 45m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    21h 56m
    0
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    11h 34m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    14h 11m
    0