Генерал Младић тешко се креће, некад не може да устане из кревета

03.02.2024. 09:13
0
ИЗВОР: srna.rs

Некадашњи командант Главног штаба Војске Републике Српске генерал Ратко Младић, који се налази у хашком притвору, тешко се креће, а некада не може ни да устане из кревета, те углавном нема значајне промјене након што му је 8. јануара уграђен пејсмејкер, који је потенцијално опасан по њега, рекао је његов син Дарко Младић.

- Проблем је што је /пејсмејкер/ таквог типа да би могао да буде ризичан за њега, да изазове смрт. То је став наших лекара, док су холандски инсистирали на том пејсмејкеру - рекао је Дарко, те додао да Младићева одбрана још није добила из Хага документацију шта му је рађено.

Према његовим ријечима, генерал Младић се неким данима осјећа боље, неким лошије.

- Он се тешко креће сам, без помоћи не може да обавља неке кључне функције, не може сам да спрема храну, а затворска храна није адекватна за њега због болести. Некада му помогне неко од затвореника или од чувара - навео је Дарко Младић.

Он је истакао да је генерал у оваквој ситуацији због погрешног лијечења, врло је слаб, има проблема са срцем, неуролошке проблеме, јасан почетак деменције, проблеме са памћењем.

- Због прележане короне генералу су почели и проблеми са срцем. Сад видимо да је ситуација критична, не може да устане из кревета, да се креће, прекида нам посете, јер му пада глава - рекао је Дарко Младић за подкаст "Вечерњих новости".

Он је навео да се за посјету љекара Универзитетског клиничког центра Републике Српске из Бањалуке Младићу још чека одобрење из Хага, као и документација каква му је операција на срцу рађена.

- Човек 13 година страда од погрешног лечења. `Кадија те тужи, кадија ти суди`. Они сви тамо у Хагу бране неке позиције, њима је стало да то што дуже траје, имају добре плате, привлегије - рекао је Дарко Младић.

Према његовим ријечима, у Хагу нису ни хтјели да разматрају замјерке одбране на начин лијечења генерала Младића и Хаг је на неки начин избјегао да се води расправа српских и хашких медицинских стручњака о његовом здравственом стању и како да се лијечи тамо.

Дарко Младић је подсјетио да је његов отац прије хапшења у Србији имао мождани удар, те да је у таквом стању нађен и ухапшен, као и да није био способан за суђење у Хагу.

Он је навео и да је генерал Младић у хашком притвору, због занемарене упале плућа, доживио први инфаркт крајем септембра 2011. године, а да је снимак ЕКГ, који је одбрана добила тек послије неколико година, хашки љекар прелијепио да се не би видјело да је имао мождане ударе.

- Све време се манипулише том здравствнеом документацијом. Ратко је више захваљујући својој природној снази преживео тај период, него што је добио адекватно лечење - истакао је Дарко Младић.

Он је додао су генерала у Хагу лијечили само толико колико је потребно да га имају живог да му суде, а да не може да се брани.

Према његовим ријечима, један члан тима одбране имао је задатак да прати Младића на суђењу и сигнализира ако му буде лоше да се прекине суђење, а често су генерала са суђења водили у болницу, није препознавао своје адвокате.

- Сада када је пресуђен, мало смо почели редовније да добијамо документацију, али још нисмо снимак коронографије, само неки опис - рекао је Дарко Младић.

Он је рекао да су српски љекари и на основу оскудне здравствене документације утврдили пропусте у лијечењу Младића у Хагу, као и да је генерал другостепену пресуду одслушао под короном, а нису дозволили да га адвокати посјете ни у заштитном скафандеру.

Дарко Младић сматра да је дјелимично у питању и некомпетенција једног броја љекара у Хагу и да покушава нешто да се сакрије, јер се из докумената види да нешто није како треба.

- Нама није циљ да њих нападамо, него више глава и очију више види. Не видим зашто је проблем да ми о свом трошку пошаљемо најбоље стручњаке и да са њима дођу до закључка како најбоље да га лече. Али, они су увек имали тај гард - рекао је Дарко Младић, наводећи да је српским љекарима дозвољен само стетоскоп и преглед рукама, а не и да присуствују дијагностици.

Што се тиче захтјева одбране да генерал Младић буде пуштен на лијечење у Србију из хуманих разлога, он је подсјетио на случај хашког притвореника Радослава Брђанина кога су пустили тек три или пет дана пред смрт, а чекалу су да му рак метастазира, иако је могао бити лијечен.

- То није у складу са медицинском етиком - оцијенио је Дарко Младић.

Генерал Младић служи у хашком притвору казну доживотног затвора.

Коментари 0
Повезане вијести
Генерал Младић и даље лошег стања, једва говори Генерал Младић и даље лошег стања, једва говори
Здравствени немар према Караџићу повезан са најавом резолуције о Сребреници Здравствени немар према Караџићу повезан са најавом резолуције о Сребреници
На данашњи дан рођен Ратко Младић На данашњи дан рођен Ратко Младић
Најчитаније
  • Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
    23h 41m
    3
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    4h 17m
    4
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    3h 59m
    0
  • Наоружани нападачи усред дана убили мисицу Еквадора
    21h 27m
    0
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    18h 34m
    0