Glavaš upozorava na demografski slom u Srpskoj

25.11.2021. 11:22
10
IZVOR: Katera

Saopštenje poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske prenosimo u cjelosti.

Katastrofalna demografska situacija ozbiljno  ugrožava  pitanje opstanka Srba u Republici Srpskoj. Zbog toga je neophodno reagovati što prije jer naš glavni cilj treba da bude  povećanje broja rođene djece. Moramo se okrenuti budućnosti koja će održati naš narod živim. Demografski alarm je odavno upaljen i krajnje je vrijeme za adekvatne demografske mjere nadležnih jer je sve manje vremena da se zaustavi demografska destrukcija i depresija. Ne smijemo i ne možemo  to mirno posmatrati.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije predstavio je nove mjere koje će biti poticajne i pomoći mladim bračnim parovima da se ostvare kao roditelji i poprave natalitet u Srbiji. Trostruko povećanje novčane nadoknade za prvo rođeno dijete roditeljima će mnogo značiti, a tu je i pogodnost za one koji planiraju zasnovati porodicu, pa će tako država bespovratno kreditirati mlade parove koji kupuju stanove. Srbija brine o svojoj budućnosti i   ozbiljno i sistemski se bavi poltikom povećanja nataliteta. 

Zbog toga kao narodni  poslanik i otac troje djece apelujem na Vladu Republike Srpske da uvede slične mjere koje je uvela Srbija, jer svjedoci smo da Srpskoj prijeti demografska katastrofa praćena trenutnim nivoom fertiliteta. Aktuelna vlast do sada nije bila u stanju da se uhvati u koštac sa ovim ozbiljnim problemom koji  je krucijalan za srpski  narod , Republiku Srpsku,  njen  opstanak  ali i ekonomski napredak.

Iako su uslovi života bili daleko teži i uprkos većem siromaštvu nekada se rađalo više djece. Mnogo je faktora koji su  uticali  i utiču  na nizak prirodni  priraštaj, a to su između ostalog ratovi,  nezaposlenost, nedostatak kvalitetne razvojne politike,  loš zdravstveni sistem ali  i siromaštvo.  

Republiku Srpsku  napušta biološki radno i produktivno stanovništvo, što u godinama koje su pred nama može dovesti do demografskog sloma.

Bijela kuga suvereno vlada i zato moramo naći načine borbe protiv nje i posljedica  koje ostavlja jer smo odavno u fazi da u  gradu nema šta da se radi, a  u selu nema ko da radi.

Uz sve to, tu je i pandemija KOVID-a 19 koja je značajno je  povećala smrtnost populacije.

Zato su nam hitno potrebne mjere poput onih koje je preduzela Srbija jer je neophodno  da što prije shvatimo  političku  težinu demografske problematike, njenu  složenost  ali  i naučne zakonitosti. I najvažnije, potrebne su nam političke odluke i mjere koje će pomoći da počnemo rješavati ovaj ozbiljan i bolan problem.

Komentari 10
  • Generic placeholder image
    Tranzicionista 25.11.2021. 16:15
    Lijepo napravite socijalnu kartu svakog rezidenta RS, pa polovinu svojih odborničkih, poslaničkih i sredstava po osnovu raznih članstava po upravnim i nadzornim odborima JU (negdje je to i najmanja plata u RS) usmjerite onima koji imaju najmanje, da taj jaz između bogatih (političari) i sirotinje (apolitičari) iznivelišete. Kako su patetični sa svojim nevjerovatno genijalnim prijedlozima (koje nisu, sasvim sigurno, sami osmislili).
  • Generic placeholder image
    Nataša 25.11.2021. 15:13
    Mjere populacione politike A.V. ogledaju se u liku i djelu predsjednika Vlade. Tako se promovišu porodične vrijednosti!
  • Generic placeholder image
    Kolega 25.11.2021. 14:49
    E moj kolega sa faksa.. ti si kao uspjesan mladi politicar..
    A znamo kakav si kao osoba, trunke morala nemas!

    I ti palamudis ljudima, ma mars!
  • Generic placeholder image
    Dečko... 25.11.2021. 13:38
    ... Koliko si sam uradio za. poboljšanje demografske slike Srpske?
  • Generic placeholder image
    Ja 25.11.2021. 13:05
    "Mnogo je faktora koji su uticali i utiču na nizak prirodni priraštaj"

    A glavni faktor su ovakvi likovi, zbog njima sličnih sam pobjegao na zapad i odveo troje djece.
    Au revoir.
  • Generic placeholder image
    Komšo 25.11.2021. 12:59
    Uz ovakve likove dobro je pa imamo i hljeba jesti.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 25.11.2021. 12:45
    Sve loše što nam se događa smo apsolutno zaslužili kad nas predstavljaju ovakvi likovi.
  • Generic placeholder image
    Danguba 25.11.2021. 12:06
    Odoh na Novi Zeland da ne gledam ovu garnituru
  • Generic placeholder image
    IS 25.11.2021. 11:46
    Taman one stanove sto pravite po Ist. Sarajevu podjelite mladim bracnim parovima pod uslovom da imaju troje djece i svi ce vam biti zahvalni. Ali nije to cilj, nego obrt kapitala i da imate robove. E pa nece ih biti.
  • Generic placeholder image
    A 25.11.2021. 11:36
    E jadna državo ko sve glumi pamet i pametuje, pa nije ni čudo zašto se dešava sve kako ne treba.
Povezane vijesti
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina
Pogledajte koji su neradni dani u maju u Srpskoj Pogledajte koji su neradni dani u maju u Srpskoj
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    19h 59m
    0
  • Krađa u Palama
    18h 17m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    14h 44m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    17h 32m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    10h 53m
    0