Godišnjica bombardovanja Niša kasetnim bombama u kome je poginulo 16 civila

07.05.2023. 12:23
0
IZVOR: juznevesti.com

Na današnji dan prije 24 godine, tokom jednog od napada NATO alijanse na Šumatovačku ulicu, autobusku stanicu i Tvrđavsku pijacu u Nišu pao je veliki broj kasetnih bombi, a u tom bombardovnju stradalo je 16 Nišlija, dok je njih 18 povrijeđeno.

Svi stradali nalazili su se u blizini pijace u centru Niša, a napad na tadašnju SR Jugoslaiju dogodio se 7. maja u 11.20. Među stradalima bila je 26-godišnja žena u poodmakloj trudnoći.

Bombardovanju su svjedočili novinar Marko Smiljković koji je, kako sam kaže, upravo u tom trenutku bio u blizini Banovine, kao i i braća Darko i Marko Radojević, pa su sa Udruženjem mladih umjetnika Niša "Mladunis" snimili film Zvuk '99.

Bombe su padale i pored zgrade patologije Kliničkog centra, gdje je poginulo i povrijeđeno nekoliko ljudi, kao i u Duvaništu, na koje je napad kasetnim bombama ponovljen 12. maja 1999. godine, pri čemu je povrijeđeno 11 osoba.

Osmog maja, meta bombe razorne moći bio je Kameni most u Nišu, koji je bio teško oštećen.

Bombardovanje Niša počelo je oglašavanjem sirena 24. marta i trajalo je do 10. juna. U tom periodu, prema evidenciji naučnog radnika i publiciste Novice Ranđelovića, na osnovu koje je izdao knjigu “Niš u ratnom plamenu” poginulo je 26 civila, teže je ranjeno njih 60, a lakše oko 200.

Komentari 0
Povezane vijesti
Godišnjica stradanja Milice Rakić Godišnjica stradanja Milice Rakić
Godišnjica najstravičnijeg napada NATO snaga na Saveznu Republiku Jugoslaviju Godišnjica najstravičnijeg napada NATO snaga na Saveznu Republiku Jugoslaviju
Ljiljana Žikić Karađorđević - heroina koja je život dala za otadžbinu Ljiljana Žikić Karađorđević - heroina koja je život dala za otadžbinu
Najčitanije
  • Građani traže pomoć zbog zmija
    23h 16m
    1
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    9h 9m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    12h 33m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    8h 2m
    0
  • Maturanti Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ posjetili Prebilovce (FOTO)
    10h 54m
    0