Godišnjica bombardovanja Niša kasetnim bombama u kome je poginulo 16 civila

07.05.2024. 12:23
0
IZVOR: juznevesti.com

Na današnji dan prije 25 godina, tokom jednog od napada NATO alijanse na Šumatovačku ulicu, autobusku stanicu i Tvrđavsku pijacu u Nišu pao je veliki broj kasetnih bombi, a u tom bombardovnju stradalo je 16 Nišlija, dok je njih 18 povrijeđeno.

Svi stradali nalazili su se u blizini pijace u centru Niša, a napad na tadašnju SR Jugoslaiju dogodio se 7. maja u 11.20. Među stradalima bila je 26-godišnja žena u poodmakloj trudnoći.

Bombardovanju su svjedočili novinar Marko Smiljković koji je, kako sam kaže, upravo u tom trenutku bio u blizini Banovine, kao i i braća Darko i Marko Radojević, pa su sa Udruženjem mladih umjetnika Niša "Mladunis" snimili film Zvuk '99.

Bombe su padale i pored zgrade patologije Kliničkog centra, gdje je poginulo i povrijeđeno nekoliko ljudi, kao i u Duvaništu, na koje je napad kasetnim bombama ponovljen 12. maja 1999. godine, pri čemu je povrijeđeno 11 osoba.

Osmog maja, meta bombe razorne moći bio je Kameni most u Nišu, koji je bio teško oštećen.

Bombardovanje Niša počelo je oglašavanjem sirena 24. marta i trajalo je do 10. juna. U tom periodu, prema evidenciji naučnog radnika i publiciste Novice Ranđelovića, na osnovu koje je izdao knjigu “Niš u ratnom plamenu” poginulo je 26 civila, teže je ranjeno njih 60, a lakše oko 200.

Komentari 0
Povezane vijesti
Četvrt vijeka bez srpske vojske na Kosovu i Metohiji: Kako Srbi danas vide jun 1999. godine? Četvrt vijeka bez srpske vojske na Kosovu i Metohiji: Kako Srbi danas vide jun 1999. godine?
Godišnjica ubistva dvogodišnjeg Marka Godišnjica ubistva dvogodišnjeg Marka
Majka izbola kćerku kad su došli socijalni radnici Majka izbola kćerku kad su došli socijalni radnici
Najčitanije
 • Obilježena krsna slava i 34 godine postojanja Srpske demokratske stranke (FOTO)
  9h 33m
  0
 • Nije dolazio na posao šest godina, otkrili ga kad je trebao dobiti nagradu
  14h 15m
  1
 • Sokolac: Od danas redukcija vode
  8h 15m
  2
 • Opštinski odbor SDS Istočno Novo Sarajevo proslavio krsnu slavu (FOTO)
  8h 28m
  0
 • Leci sa porukom „Ne u NATO“ na više lokacija u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
  13h 45m
  2