Godišnjica pogibije tinejdžerke heroja Lepe Radić

11.02.2024. 10:42
10
IZVOR: srpskainfo.com

“Banditkinja, obješena u Bosanskoj Krupi, pokazala neviđen inat.” Ovim je riječima na današnji dan 1943. godine u zvaničnom izvještaju o egzekuciji opisano vješanje zarobljene 17-ogodišnje djevojčice.

Pre nego što su joj natakli omču na vrat, uzviknula je prkosno:

– Živjela Komunistička partija i partizani! Bori se, narode, za svoju slobodu, ne daj se zlikovcima u ruke! Mene neka ubiju, imaće ko da me osveti!

Slika

Tako je završio život najmlađe narodne herioni Jugoslavije – Lepe Radić, učenice iz sela Vistrica kod Gradiške.

Kada je počeo Drugi svjetski rat imala je samo 15 godina, ali se pridružila pokretu otpora. Kao i još 5 članova njene porodice, i Lepa je otišla u partizane i stupila u Drugi krajiški partizanski odred pod komandom čuvenoog doktora Mladena Stojanovića. Bila je bolničarka, borila se na prvoj liniji fronta, organozovala brojne akcije na Kozari i Grmeču.

Kada je u januaru 1943. počela četvrta ofanziva, organizovala je evakuaciju izbjeglica i ranjenjika. Fašisti su 8. februara opkolili zbijeg, a Lepa je branila narod doslovno do posljednjeg metka. Kad je ispucala svu municiju, zarobili su je, a ona je poručila: “Ubijte me, ali poštedite ovaj narod. Narod nije kriv.”

Kako su zabilježili hroničari, tri dana su je mučili da oda imena svojih saboraca, ali se djevojčica sa Kozare nije slomila.

– Oni će vam sami reći svoja imena, kada dođu da me osvete – poručila je mlada partizanka.

Objesili su je u Bosanskoj Krupi i sve fotografisali.

Fotografije ovog smaknuća nađene su 1945. u torbi jednog njemačkog vojnika, poginulog u Zagrebu.

Poslije rata izložene su u Muzeju revolucije u Mostaru. Tamo je te fotografije vidio, i na njima prepoznao Lepu Radić, njen rođak, koji je takođe bio u partizanima.

Lepa Radić je 1951. proglašena Narodnim herojem Jugoslavije.

Komentari 10
  • Generic placeholder image
    Čitalac 12.02.2024. 18:31
    Neka joj je vječna slava!
  • Generic placeholder image
    Što? 12.02.2024. 14:33
    Ne mogu da vjerujem! Pred svih saznanja, svih dokaza, o najvećem zlu koje se dogodilo srpstvu od kada je svijeta i vijeka, da se još uvjek propagira parizanštinja i komunizam.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 12.02.2024. 11:38
    Inače od vođa partizanske bande, komesara iz bratskih naroda... naročito su bile drage mlade srpkinje.......preko 500 takvih herojina su ostavili samo na Sutjesci, da čuvaju odstupanje prvih ljubavi iz obruča, i sve su ih pobili nacisti.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 12.02.2024. 11:30
    Lijepo se tu protura komunistička propaganda. Grmeč i Kozara, zahvaljujući ljekaru stojanoviću, su bili jedina veća srpska oblast zapadno od Drine, a da je uglavnom bila pod kontrolom partizanske bande i prije 44. Sasvim slučajno, to je srpska oblast sa daleko najviše srpskih žrtava i to je bio glavni izvor za Jasenovac. Jasenovac je tu bio nadohvat ruke bandi titoista ali nikada ništa nisi učinili. Što bi, kad su bili do dolaska crvenoarmejaca bili vjerni saveznici sa ustašama. Neće ometati svoje u poslu. Partizanske bande su tu samo provocirali naciste i brzo bježali, a nacisti se svetili srpskom narodu.
  • Generic placeholder image
    Što? 12.02.2024. 09:23
    Što neko ne objavi, (npr Katera) kako je od strane Udbe ubijena sestra Blaška Veselinovića i mnoge druge sestre, majke, supruge... boraca za slobodu Kraljevine Jugoslavije?
    Sa ovom Radićkom, propagandom komunističkih komesara zavedenom seljančicom ste dosadili.
  • Generic placeholder image
    Mladen 12.02.2024. 06:40
    Ne omalovazavam zrtvu ove mlade srpkinje, cak sta vise , borila se da zastiti Srpsku nejac od koljaca - vjerovatno iz neznamja uzela pusku od komunjara ne sluteci da su oni saveznici ustasa I nacista a protiv JVO. Ali Sta bode oci je I dan danas komunjarski primitivni narativ , friziran do bola - pridruzila se pokretu otpora, organizovala prihvat ranjenika, ljecila… i jos zapisane njene rjeci sa gubilista!!
    Kako nista slicno nemamo o Milunki Savic, Nadezdi Petrovic , Momcilu Gavricu …?
    Pa dokle vise komunjarstine ???
  • Generic placeholder image
    Zavoranj 11.02.2024. 20:42
    Da je povikala živio Pavelić ne bi bilo razlike, samo što to onda nije znala. S jedne strane imali smo kralja koji se nije razlikovao od komunističkog vodstva koje je preuzli vlast a ona to nije znala, ali i pored neznanja napravila je ogromnu grešku jer se borila protiv srbske države u korist zajedničke, za sve sem Srba, samo kao prelazno rješenje.
  • Generic placeholder image
    Hari 11.02.2024. 14:49
    Današnje vrijeme pokazuje da je ova mlada djevojka uzaludno dala život da bi odbranila najvećeg sina u Hrvata- maršala Tita. Drvar prije ovog građanskog rata u BiH skoro 100 procentno bio naseljen Srbima, koji su sad manjina u svom gradu. Hrvati vladaju tim gradom prave i katoličku crkvu koja nikad nije postojala jer Hrvati tu nisu ni živjeli pa nije bilo potrebe da je imaju. Njeno žrtvovanje i ostali Srba partizana bilo je uzaludno, jer u tom gradu Srba skoro da i nema.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 11.02.2024. 13:00
    Junačka Njemačka vojska i njihove sluge hrvati i muslimani.
  • Generic placeholder image
    Anonimno 11.02.2020. 15:55
    Junački nema šta,objedini djevojky pa skoro dijete
Povezane vijesti
Godišnjica najvećeg pokolj nad Srbima Godišnjica najvećeg pokolj nad Srbima
Krvničko ubistvo porodice Dragaš sa Trebevića Krvničko ubistvo porodice Dragaš sa Trebevića
Srpski i ruski narod dali veliki doprinos u Drugom svjetskom ratu Srpski i ruski narod dali veliki doprinos u Drugom svjetskom ratu
Najčitanije
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    14h 24m
    5
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    14h 6m
    0
  • Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
    15h 0m
    7
  • Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
    11h 55m
    0
  • Premješteni posmrtni ostaci Bate Živojinovića iz Aleje zaslužnih građana
    10h 57m
    0