Godišnjica ubistva šestorice mladića u Peći

14.12.2022. 11:14
0
IZVOR: in4s.net

Prije 24 godine u kafiću „Panda“ u Peći, dvojica maskiranih napadača ubila su šestoricu srpskih mladića. U terorističkom napadu, rafalnom paljbom, ispaljeno je oko 60 metaka.

Iako istraga traje već šest godina iz Tužilaštva za organizovani kriminal odgovora ko je i zašto pucao u „Pandi“ još nema. Najavljuju nastavak prikupljanja dokaza i podataka važnih za rasvetljavanje tog zločina.

Ubijeni su Ivan Obradović (15), Zoran Stanojević (18), Vukota Gvozdenović (16), Svetislav Ristić (18), Ivan Radević i Dragan Trifović (18).

Smrtovnica sa njihovim fotografijama i danas je na ulaznim vratima Pećke patrijaršije.

- To je bilo streljanje, to je bio masakr. To ko je uradio… to je monstrum uradio, uradio je bolesni um - rekla je prije nekoliko godina Milena Radević, majka ubijenog Ivana nakon parastosa služenog na gradskom groblju u Peći.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u više navrata govorio da postoje „određene informacije“ o ubistvu u Peći, a roditelji ubijenih već su duže vrijeme u kontaktu sa Tužilaštvom za organizovani kriminal u Beogradu.

Istraga o tom zločinu je pokrenuta tek 12. maja 2016. u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu.

- Istražne radnje su krenule i očekujemo da nam saopšte kada će to biti, sami se pitamo – naveo je ranije Vojislav Trifović, otac ubijenog Dragana.

- Mi, roditelji svirepo ubijene dece, dostojanstveno, ali uz nemerljivu patnju, nosimo preteški krst. Sva naša osećanja umiru, samo nas tuga, svakim danom, sve više obara. Odlazimo, jedan po jedan, a istine o ubistvu naše dece još nema. Mi, koji je čekamo, moramo da reagujemo. Smireno i dostojanstveno da vraćamo sećanje na njih. Nosimo taj krst i uznosimo ga na Golgotu. Oni će nas, kad se gore sretnemo, pitati: šta ste učinili da saznate ko nas je ubio? - rekao je Ljubomir Ristić, otac ubijenog Svetislava.

Ljubomir Ristić, otac Svetislava (18), jednog od šestorice ubijenih srpskih mladića u kafiću „Panda“ u Peći 14. decembra 1998. godine, ovako je odgovorio na poziv „Novosti“, poslije apela roditelja ubijene djece da će, dok traju, tragati za istinom i pravdom:

– Zasada nema ni istine ni pravde. Mi pozivamo nadležne da istraju, uz našu pomoć i roditeljski vapaj, da odgovore ko je počinio taj stravičan zločin. Istina, kakva god ona bila, zalečila bi naše rane. Tužilaštvo za organizovani kriminal najpre treba da nastavi svoj posao. Zašto čeka? Proteklo je mnogo vremena od poslednjih saznanja o počiniocima.

Četiri porodice: Obradovići, Radevići, Stanojevići i Ristići, izgonjeni iz Peći, poslije pogroma srpskog naroda i skrnavljenja grobova, u strahu da im albanski ekstremisti ne premjeću kosti sinova, sa sobom, do novih utočišta, prenijeli su i posmrtne ostatke djece. U pećkom groblju počivaju još sinovi Gvozdenovića i Trifovića: Vukota i Dragan.

Da se zločin ne zaboravi

Suština našeg apela je, kaže Ljubomir Ristić, da ovaj strašni zločin ne padne u zaborav.

- Svi mi smo svesni okolnosti pod kakvim je pritiskom naš srpski narod na Kosovu i Metohiji i ničim ne bismo želeli, uprkos našem bolu i živoj rani, da učinimo bilo šta što bi otežalo poziciju našeg naroda i države. Samo tražimo istinu, a dužnost nam je da sačuvamo pijetet na našu uzornu i nevino stradalu decu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjećanje na Dragana Dragovića Sjećanje na Dragana Dragovića
Sjećanje na umjetnicu Katarinu Ivanović Sjećanje na umjetnicu Katarinu Ivanović
Sjećanje na doktora i planinara Jova Elčića (FOTO) Sjećanje na doktora i planinara Jova Elčića (FOTO)
Najčitanije
  • Albanac koji je zadužio Srbe
    1h 16m
    5
  • Najava isključenja struje u Istočnoj Ilidži
    21h 22m
    0
  • Pacijent fizički napao doktoricu u Bratuncu
    23h 5m
    0
  • Šehovac: Alija Izetbegović - ratni zločinac jer je zemlju uveo u rat
    23h 1m
    11
  • Radnik "Elektro-Hercegovine" životno ugrožen nakon pada sa stuba
    20h 12m
    0