Gojković iznenađen najavljenim štrajkom radnika šumskih gazdinstava

14.11.2021. 19:11
0
IZVOR: capital.ba/SRNA

Generalni direktor “Šuma Republike Srpske” Slaven Gojković rekao je Srni da je iznenađen sutrašnjim najavljenim štrajkom upozorenja radnika Šumskog gazdinstva “Romanija” i Šumske uprave “Istočni Stari Grad”, s obzirom da je Uprava preduzeća ranije zakazala pregovore o kolektivnom ugovoru za utorak, 16. novembra.

Gojković izražava sumnju da je najavljeni štrajk “možda i pritisak zbog tih pregovora”, te da ga čudi zašto se u vezi sa tim u saopštenju pojavljuju Granski sindikat i Savez sindikata Republike Srpske, s obzirom da postoje dva reprezentativna sindikata sa kojima Uprava pregovora.

On je istakao da je pitanje povećanja plata koje radnici ovog šumskog gazdinstva i šumske uprave traže kompleksno, da o njemu treba razgovarati i rješavati ga kroz kolektivni ugovor.

Gojković je naveo da Šumska uprava “Istočni Stari Grad” djeluje u okviru sokolačkog Šumskog gazdinstva “Romanija” i da čine jedan organizacioni dio koji je bio u strahovitim problemima, ali iz kojih se lagano vraća, što potvrđuju i dobri rezultati ostvareni u ovoj godini.

Prema njegovim riječima, u ovom organizacionom dijelu ima mnogo problema koji su naslijeđeni i sada ih treba rješavati.

Gojković smatra da se plate ne mogu tek tako samo povećati, a na kraju godine doći u situaciju da se ne mogu isplatiti.

- Mi bismo vrlo rado povećali plate, ne kažem da nećemo pregovorima o kolektivnom ugovoru dogovoriti da se ide na neko povećanje, ali se moraju naći i prihodi u skladu sa mogućnostima preduzeća - rekao je Gojković.

Ono što Uprava preduzeća bude mogla da riješi, kaže Gojković, neće sigurno biti sporno.

- Nisam ni ja zadovoljan što su plate takve kakve su radnicima u Javnom preduzeću "Šume Republike Srpske", ali moramo iznaći rješenje na koji način da ih pokušamo povećati - rekao je Gojković.

Capital je danas objavio da će radnici Šumskog gazdinstva “Romanija” Sokolac i Šumske uprave “Istočni Stari Grad” održati sutra jednočasovni štrajk upozorenja, jer Uprava “Šuma Republike Srpske” nije ispoštovala zahtjeve za povećanje cijene rada i drugih primanja.

Nezadovoljni su i u drugim gazdinstvima zbog toga što Uprava ignoriše njihove zahtjeve, te se takođe spremaju na štrajk koji će organizovati u idućima danima.

- Uprava Javnog preduzeća se od juna ove godine, od kada Jedinstvena sindikalna organizacija intezivno traži pregovore, oglušila na svaki naš zahtjev - istakli su iz Sindikata.

Komentari 0
Povezane vijesti
U aprilu rođene 32 bebe U aprilu rođene 32 bebe
Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    11h 29m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    10h 24m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    5h 12m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    14h 46m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    6h 18m
    0