Grad Sarajevo podiže spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću

17.03.2022. 21:30
1
IZVOR: Katera

Gradonačelnik grada Sarajeva Benjanima Karić nedavno je na svom "Fejsbuk" nalogu objavila fotografiju idejnog rješenja spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću, koji bi trebao biti podignut u parku iza zgrade Predsjedništva BiH.

Karićeva je navela da nagrađeni rad "vjerno prikazuje snažan lik i autoritet kralja s podignutom rukom i otvorenom šakom, koja ujedno i pozdravlja i zaustavlja".

Slika

Foto: Faktor

Prema njenim riječima, mač kralja Tvrtka "simbolizuje spremnost na borbu, a štit sa ljiljanima na odbranu države Bosne".

Stefan Tvrtko I Kotromanić bio je srpski ban i kralj Bosne. Kao vladar pokušao je da spoji dvije glavne srpske srednjevijekovne države Bosnu i Rašku i krunisao se, vjerovatno 1377. godine za kralja Srba, Bosne, Primorja i Humske zemlje.

Kada se krunisao uzeo je i titularno ime svih Nemanjića - Stefan. Za mjesto krunisnja uzima se manastir Mileševa, a za vrijeme Mitrovdan odnosno 26. oktobar 1377. godine. Vladimir Ćorović o Tvrtkovom krunisanju u djelu „Istorija srpskog naroda“ piše:

- Poslije uspjeha postignutih protiv Altomanovića i Balšića riješio je Tvrtko da svoje djelo kruniše i vidno. U Miloševu, nad grobom Sv. Save, vjerovatno na Mitrov-dan 1377, krunisao se Tvrtko za kralja "Srblnєmь i Bosně i Pomorih i Zapadnimь Stranamь". Krunisanje nije izvršeno u Žiči, po staroj tradiciji Nemanjića, po svoj prilici za to, što se ona nije nalazila u Tvrtkovoj vlasti, ali je Mileševo, sa grobom Sv. Save, čiji je kult među Srbima bio već znatno razvijen, i kao zadužbina Nemanjića izabrano namjerno da se naglasi to vezivanje za staro nasljeđe. Od tada, on se, po običaju srpskih vladara, naziva Stefan Tvrtko; na svoj dvor dovodi posebnog logofeta iz Raške i s njim srpske kraljevske običaje; od Dubrovčana prima 2.000 perpera svetodimitarskog dohotka koji su oni dotle plaćali srpskim vladarima.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Krle 17.03.2022. 23:43
    Hoće li na spomeniku biti epitaf-natpis da su kralja ubili Turci kada su porobili srednjevjekovnu Bosnu, odsjekli mu glavu. Čisto sumnjam, ovi što mu prave spomenik, slave osvajače i ubice i njihovu vjeru su primili. Slaviti osvajače i okupatore a njihovu zrtvu kralja dičiti, neide jedno sa drugim. Ne može jare i pare, ili može kod Bošnjaka sve u đuture. Što bi se reklo, svašta na ovom svijetu.
Povezane vijesti
Policija u Sarajevu uputila apel građanima: Ovo je muškarac za kojim se traga zbog ubistva na Stupu Policija u Sarajevu uputila apel građanima: Ovo je muškarac za kojim se traga zbog ubistva...
Pogledajte kako je izgledao život u Sarajevu 1920. godine (VIDEO) Pogledajte kako je izgledao život u Sarajevu 1920. godine (VIDEO)
U pucnjavi na Stupu ubijen migrant U pucnjavi na Stupu ubijen migrant
Najčitanije
  • Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
    13h 32m
    0
  • Plan redukcije vode za nedjelju, 8. septembar
    5h 55m
    6
  • Preminuo Slavo Kukić
    10h 28m
    1
  • U Istočnom Novom Sarajevu danas privremena obustava saobraćaja
    13h 25m
    0
  • Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade
    13h 16m
    0