Град Сарајево подиже споменик краљу Твртку I Котроманићу

17.03.2022. 21:30
1
ИЗВОР: Катера

Градоначелник града Сарајева Бењанима Карић недавно је на свом "Фејсбук" налогу објавила фотографију идејног рјешења споменика краљу Твртку I Котроманићу, који би требао бити подигнут у парку иза зграде Предсједништва БиХ.

Карићева је навела да награђени рад "вјерно приказује снажан лик и ауторитет краља с подигнутом руком и отвореном шаком, која уједно и поздравља и зауставља".

Слика

Фото: Фактор

Према њеним ријечима, мач краља Твртка "симболизује спремност на борбу, а штит са љиљанима на одбрану државе Босне".

Стефан Твртко I Котроманић био је српски бан и краљ Босне. Као владар покушао је да споји двије главне српске средњевијековне државе Босну и Рашку и крунисао се, вјероватно 1377. године за краља Срба, Босне, Приморја и Хумске земље.

Када се крунисао узео је и титуларно име свих Немањића - Стефан. За мјесто крунисња узима се манастир Милешева, а за вријеме Митровдан односно 26. октобар 1377. године. Владимир Ћоровић о Твртковом крунисању у дјелу „Историја српског народа“ пише:

- Послије успјеха постигнутих против Алтомановића и Балшића ријешио је Твртко да своје дјело крунише и видно. У Милошеву, над гробом Св. Саве, вјероватно на Митров-дан 1377, крунисао се Твртко за краља "Срблнємь и Боснě и Поморих и Западнимь Странамь". Крунисање није извршено у Жичи, по старој традицији Немањића, по свој прилици за то, што се она није налазила у Твртковој власти, али је Милешево, са гробом Св. Саве, чији је култ међу Србима био већ знатно развијен, и као задужбина Немањића изабрано намјерно да се нагласи то везивање за старо насљеђе. Од тада, он се, по обичају српских владара, назива Стефан Твртко; на свој двор доводи посебног логофета из Рашке и с њим српске краљевске обичаје; од Дубровчана прима 2.000 перпера светодимитарског дохотка који су они дотле плаћали српским владарима.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Krle 17.03.2022. 23:43
    Hoće li na spomeniku biti epitaf-natpis da su kralja ubili Turci kada su porobili srednjevjekovnu Bosnu, odsjekli mu glavu. Čisto sumnjam, ovi što mu prave spomenik, slave osvajače i ubice i njihovu vjeru su primili. Slaviti osvajače i okupatore a njihovu zrtvu kralja dičiti, neide jedno sa drugim. Ne može jare i pare, ili može kod Bošnjaka sve u đuture. Što bi se reklo, svašta na ovom svijetu.
Повезане вијести
Сарајево тајно успоставља војну сарадњу са Кијевом? Сарајево тајно успоставља војну сарадњу са Кијевом?
Ухапшена жена због сумње да је помагала лицима која су покушала убиство Ухапшена жена због сумње да је помагала лицима која су покушала убиство
Од морбила преминуо младић у Сарајеву Од морбила преминуо младић у Сарајеву
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    11h 7m
    3
  • Земљотрес у БиХ
    12h 42m
    0
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    21h 6m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    20h 3m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    14h 46m
    9