Град Сарајево подиже споменик краљу Твртку I Котроманићу

17.03.2022. 21:30
1
ИЗВОР: Катера

Градоначелник града Сарајева Бењанима Карић недавно је на свом "Фејсбук" налогу објавила фотографију идејног рјешења споменика краљу Твртку I Котроманићу, који би требао бити подигнут у парку иза зграде Предсједништва БиХ.

Карићева је навела да награђени рад "вјерно приказује снажан лик и ауторитет краља с подигнутом руком и отвореном шаком, која уједно и поздравља и зауставља".

Слика

Фото: Фактор

Према њеним ријечима, мач краља Твртка "симболизује спремност на борбу, а штит са љиљанима на одбрану државе Босне".

Стефан Твртко I Котроманић био је српски бан и краљ Босне. Као владар покушао је да споји двије главне српске средњевијековне државе Босну и Рашку и крунисао се, вјероватно 1377. године за краља Срба, Босне, Приморја и Хумске земље.

Када се крунисао узео је и титуларно име свих Немањића - Стефан. За мјесто крунисња узима се манастир Милешева, а за вријеме Митровдан односно 26. октобар 1377. године. Владимир Ћоровић о Твртковом крунисању у дјелу „Историја српског народа“ пише:

- Послије успјеха постигнутих против Алтомановића и Балшића ријешио је Твртко да своје дјело крунише и видно. У Милошеву, над гробом Св. Саве, вјероватно на Митров-дан 1377, крунисао се Твртко за краља "Срблнємь и Боснě и Поморих и Западнимь Странамь". Крунисање није извршено у Жичи, по старој традицији Немањића, по свој прилици за то, што се она није налазила у Твртковој власти, али је Милешево, са гробом Св. Саве, чији је култ међу Србима био већ знатно развијен, и као задужбина Немањића изабрано намјерно да се нагласи то везивање за старо насљеђе. Од тада, он се, по обичају српских владара, назива Стефан Твртко; на свој двор доводи посебног логофета из Рашке и с њим српске краљевске обичаје; од Дубровчана прима 2.000 перпера светодимитарског дохотка који су они дотле плаћали српским владарима.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Krle 17.03.2022. 23:43
  Hoće li na spomeniku biti epitaf-natpis da su kralja ubili Turci kada su porobili srednjevjekovnu Bosnu, odsjekli mu glavu. Čisto sumnjam, ovi što mu prave spomenik, slave osvajače i ubice i njihovu vjeru su primili. Slaviti osvajače i okupatore a njihovu zrtvu kralja dičiti, neide jedno sa drugim. Ne može jare i pare, ili može kod Bošnjaka sve u đuture. Što bi se reklo, svašta na ovom svijetu.
Повезане вијести
Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА
Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
Потврђена оптужница против власнице чији су пси изуједали жену Потврђена оптужница против власнице чији су пси изуједали жену
Најчитаније
 • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
  20h 28m
  0
 • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
  23h 52m
  0
 • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
  10h 58m
  0
 • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
  19h 21m
  0
 • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
  10h 39m
  0