Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici

19.09.2024. 09:12
0
IZVOR: srna.rs

Grupa hodočasnika sokolačkog Udruženja građana “Sveti Vasilije Ostorški” krenula je jutros iz porte crkve Svetog proroka Ilije sa Sokoca na hodočašće do crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču.

Predsjednik Udruženja Milan Maričić izjavio je Srni da već treći put ove godine organizuju hodočašće i poklonjenje ikoni Majke Božije – Čajničke Krasnice u ovom hramu u Čajniču.

Prema njegovim riječima, na ovaj put, dug 85 kilometara, krenuli su pješice u 5.30 časova.

Grupa od sedam hodočasnika prenoći će u rogatičkom mjestu Dub u prostorijama asfaltne baze “Romnijaputeva”, preduzeća koje ih na ovaj način podržava na svakom hodočašću, a za šta su im iz Udruženja neizmjerno zahvalni.

Maričić je naveo da put nastavljaju sutra ujutru, te da će istog dana stići na večernje bogosluženje i poklonjenje čudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice – Čajničke Krasnice.

U ovom pravoslavnom hramu u Čajniču posebno se proslavlja praznik rođenja Presvete Bogorodice – Mala Gospojina, 21. septembra

Ikona Presvete Bogorodice koja se nalazi u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču predstavlja jednu od pet najznačajnijih ikona Srpske pravoslavne crkve.

Brojna su svjedočenja vjernika o njenoj čudotvornosti.

Prema predanju, ikona potiče iz četvrtog vijeka i jedna je od tri ikone koje je ikonopisao Sveti apostol i jevanđelist Luka, a preostale dvije se nalaze u Jerusalimu i Hilandaru.

Čajnička Krasnica koja je ikonopisana na drvetu i sa čije druge strane se nalazi ikona Svetog Jovana Krstitelja na naše prostore donio je kralj Milutin. U početku se čuvala na dvoru Nemanjića, a kasnije je darovana manastiru Svetog Nikole u Pribojskoj Banji.

U staroj čajničkoj crkvi posvećenoj Uspenju Presvete Bogorodice nalazila se do 1863. godine, kada je prenesena u novoizgrađenu i osveštanu crkvu u Čajniču u kojoj se i danas nalazi.

Komentari 0
Povezane vijesti
U akciji u Sokocu prikupljeno 60 jedinica krvi U akciji u Sokocu prikupljeno 60 jedinica krvi
Protiv Sokočanina podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog prijetnji Protiv Sokočanina podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog prijetnji
Sara i Aleksandar Lučić osvojili tri medalje na svesrpskom kupu Sara i Aleksandar Lučić osvojili tri medalje na svesrpskom kupu
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    4h 1m
    0
  • Slani mafini
    13h 22m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 17m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    13h 11m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    7h 40m
    0