Havana - torta nad tortama

03.10.2024. 09:00
1
IZVOR: katera.news

Jedna od najkremastijih, a ujedno i najukusnijih torti. Vrijedi probati.

Sastojci:

za biskvit:

2 jajeta

2 kašike šećera

2 kašike brašna

za posip:

200 grama badema

200 grama Jadro keksa

1 šolja šećera

Za fil:

30 grama želatina

20 kašika šećera

3 šlag kreme

1 litar mlijeka

Priprema:

Prvo pravimo fil. Stavimo litar mlijeka sa 20 kašika šećera na platu da se grije (ne smije prokuvati). U mlako mlijeko stavimo želatin prethodno rastopljen u vodi, kao na uputstvu na kesici. Miješamo pet minuta na laganoj temperaturi. Mlijeko prohladimo dovoljno da ga možemo staviti u zamrzivač na tačno dva sata.

Dok se mlijeko ohladi mi napravimo koru. Umutimo 2 jajeta sa dvije kašike šećera i dodamo dvije kašike brašna, kao i malo praška za pecivo. Pečemo u okrugloj tepsiji u zagrijanoj rerni na 200 stepeni, oko 20 minuta.

Posip pripremamo tako što prvo u tepsiji poparimo 200 grama badema, a zatim ogulimo ljuspice sa njih. Propržene bademe stavimo u šerpu sa šoljom šećera na šporet i miješamo dok se od šećera ne napravi karamel.

Karamel smjesu sa bademom istresemo na pouljen pleh i sačekamo da se ohladi. Karamel smjesa će biti jako tvrda, pa je ponekad potrebno i čekićem razbiti. Ovu smjesu sa bademom treba samljeti u nekom električnom mlinu. Jadro keks takođe sameljemo i pomješamo sa posipom od badema. Dobili smo jedan jako ukusan posip koji torti daje specifičan šmek.

Nakon dva sata izvadimo fil iz zamrzivača i u njega dodamo tri šlag kreme od vanilije. Vi možete dodati i šlag krem od čokolade ili jagode i od toga nam zavisi boja torte. Šlag kreme možete posebno umutiti a možete ih i kao prah dodati u smjesu od mlijeka i onda umutiti.

U dublju šerpu stavimo pek papir ili najlon kesu. Šerpa treba da je prečnika kao i tepsija u kojoj se pekla kora. Na dno šerpe stavimo koru, zatim trećinu fila, posip, trećinu fila, posip i trećinu fila. Tortu u šerpi vratimo kratko u zamrzivač. Prije služenja izvadimo je iz šerpe, ukrasiti možemo sa šlag kremom, a možemo je samo posuti posipom.

Prijatno!

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Nada 04.10.2021. 22:08
    Najbolja torta koju sam ikada jela. Mozda zato sto sam je u ratu pravila pa mi je bila pooosebna.
Povezane vijesti
Medenjaci Medenjaci
Štangle sa dva nadjeva Štangle sa dva nadjeva
Bečki rolat Bečki rolat
Najčitanije
  • Havana - torta nad tortama
    4h 15m
    1
  • Učenik (13) pretučen u osnovnoj školi: "Sina mi je pesnicama udarao otac njegovog vršnjaka"
    19h 33m
    2
  • Zaboravljeni korijeni: Manastir Liplje - Teslić (VIDEO)
    3h 23m
    0
  • Detalji nesreće na Zlatiboru: Dječak se utopio na bazenu
    17h 24m
    0
  • Zemljotres u BiH
    20h 5m
    0