Хавана - торта над тортама

03.10.2023. 09:00
1
ИЗВОР: katera.news

Једна од најкремастијих, а уједно и најукуснијих торти. Вриједи пробати.

Састојци:

за бисквит:

2 јајета

2 кашике шећера

2 кашике брашна

за посип:

200 грама бадема

200 грама Јадро кекса

1 шоља шећера

За фил:

30 грама желатина

20 кашика шећера

3 шлаг креме

1 литар млијека

Припрема:

Прво правимо фил. Ставимо литар млијека са 20 кашика шећера на плату да се грије (не смије прокувати). У млако млијеко ставимо желатин претходно растопљен у води, као на упутству на кесици. Мијешамо пет минута на лаганој температури. Млијеко прохладимо довољно да га можемо ставити у замрзивач на тачно два сата.

Док се млијеко охлади ми направимо кору. Умутимо 2 јаја са двије кашике шећера и додамо двије кашике брашна, као и мало прашка за пециво. Печемо у округлој тепсији у загријаној рерни на 200 степени, око 20 минута.

Посип припремамо тако што прво у тепсији попаримо 200 грама бадема, а затим огулимо љуспице са њих. Пропржене бадеме ставимо у шерпу са шољом шећера на шпорет и мијешамо док се од шећера не направи карамел.

Карамел смјесу са бадемом истресемо на поуљен плех и сачекамо да се охлади. Карамел смјеса ће бити јако тврда, па је понекад потребно и чекићем разбити. Ову смјесу са бадемом треба самљети у неком електричном млину. Јадро кекс такође самељемо и помјешамо са посипом од бадема. Добили смо један јако укусан посип који торти даје специфичан шмек.

Након два сата извадимо фил из замрзивача и у њега додамо три шлаг креме од ванилије. Ви можете додати и шлаг крем од чоколаде или јагоде и од тога нам зависи боја торте. Шлаг креме можете посебно умутити а можете их и као прах додати у смјесу од млијека и онда умутити.

У дубљу шерпу ставимо пек папир или најлон кесу. Шерпа треба да је пречника као и тепсија у којој се пекла кора. На дно шерпе ставимо кору, затим трећину фила, посип, трећину фила, посип и трећину фила. Торту у шерпи вратимо кратко у замрзивач. Прије служења извадимо је из шерпе, украсити можемо са шлаг кремом, а можемо је само посути посипом.

Пријатно!

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Nada 04.10.2021. 22:08
    Najbolja torta koju sam ikada jela. Mozda zato sto sam je u ratu pravila pa mi je bila pooosebna.
Повезане вијести
Медењаци Медењаци
Штангле са два надјева Штангле са два надјева
Бечки ролат Бечки ролат
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    11h 2m
    8
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    9h 4m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    23h 3m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    7h 57m
    0
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    8h 2m
    0