Iguman Georgije: Sačuvati brak i porodicu

17.08.2023. 09:43
1
IZVOR: srna.rs

Namjesnik manastira Svete Trojice u Ozerkovićima kod Sokoca, iguman Georgije Stanković poručio je na duhovnoj večeri u Rogatici da je neophodno sačuvati tradicionalno vrijednosti kao što su brak i porodica.

- Vidimo kako Zapad živi, apsolutno se izopačio, pogazio sve životne principe koji grade jednu civilizaciju - brak, porodicu. Hvala Bogu kod nas nije došlo do toga ali se te naše vrijednosti napadaju - rekao je iguman Georgije na duhovnoj večeri o temi "Kako biti dobar hrišćanin u 21. vijeku".

Iguman Georgije je naglasio da je život hrišćanina borba neprestana, da je najgore za čovjeka da stoji na jednom mjestu, te da Bog treba da bude na prvom mjestu.

- Bog je čovjeka stvorio kao slovesno biće i dao mu određene darove i talente, između ostalog um i razum i da se neprestano kreće napred, koristeći sve to što mu je dao i da se usvaršava na duhovnom, intelektualnom i fizičkom planu - rekao je iguman Georgije novinarima nakon sinoćnje duhovne večeri održane u okviru programa "Preobraženjski dani".

Prema njegovim riječima, materijalni napredak je potreban, ali je on bez duhovnog preobražaja i bez moralne obnove "zidanje lijepih spomenika".

- Ako Bog nije na prvom mjestu, onda ništa nije na svom mjestu - rekao je iguman Georgije.

Prema njegovim riječima, čovjek može da živi bez Boga i da korača u ovom svijetu, ali kada pređe postojeće granice takav čovjek puca na intelektualnom, psihičkom i fizičkom planu.

- Ali, ako je Gospod na prvom mjestu, ako je Hristos u srcu čovjekovom daje ti snagu, mudrost, razum i otvara ti um, ne samo da možeš da odoliš problemu nego i da ga vidiš onakvog kakav jeste - poručio je iguman Georgije.

Duhovno veče je organizovano u okviru programa "Preobraženjski dani 2023" kojim se obilježava Preobraženje Gospodnje - Dan i krsna slava opštine Rogatica.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Soko 17.08.2023. 18:18
    Gospodo iz katere zašto ne objavite komentar za Igumana, nisam ništa loše napisao... iako službuje u mojim Ozarkovićima, imao bih napisati dosta toga....
Povezane vijesti
Iguman Georgije: Cilj je misionarska djelatnost i obnova manastira Iguman Georgije: Cilj je misionarska djelatnost i obnova manastira
Predavanje igumana Georgija o tome kako biti dobar hrišćanin u 21. vijeku Predavanje igumana Georgija o tome kako biti dobar hrišćanin u 21. vijeku
Milica Borovčanin pobjednik literarnog konkursa “Duhovnost i savremeni čovjek” Milica Borovčanin pobjednik literarnog konkursa “Duhovnost i savremeni čovjek”
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    9h 16m
    7
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    9h 21m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    10h 13m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    22h 43m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    10h 27m
    0