INTERVJU: Tanja Karišik-Košarac: Olimpijske igre glavni motiv i cilj svakog sportiste

06.02.2019. 14:10
0
IZVOR: Katera

Trostruka učesnica Zimskih olimpijskih igara u Vankuveru, Sočiju i Pjongčangu, reprezentativka BiH, smučarka i biatlonka, Tanja Karišik-Košarac ove sezone se, iz privatnih razloga, ne takmiči, ali ima u planu da se vrati na stazu i ispuni normu za svoju četvrtu zimsku olimpijadu u Kini!

Karišik-Košarac se u razgovoru za naš portal prisjetila svojih prvih koraka na skijama prije više od 15 godina, kada se u Smučarski klub „Romanija“ upisala na nagovor drugarica, iako tada nije mnogo znala o ovom sportu.

„U početku sam bila malo smotana, ali izuzetno uporna. Već naredne sezone sam osvojila svoju prvu medalju, bila sam iznenađena, ali srećna i motivisana da dalje napredujem“,kaže Karišik-Košarac za Kateru.

Slika

Ona kaže da su Zimske olimpijske igre za svakog sportistu veličanstven događaj, pa su tako bile i njene prve u Vankuveru 2010. godine.

„Norma za moje prve Olimpijske igre u tom momentu je bila izuzetno teška za mene. Bila sam jako mlada i nisam imala previše iskustva. Kada sam uspjela da se plasiram mojoj sreći nije bilo kraja“, ističe Karišik-Košarac.

Ona dodaje da joj je bila čast pojaviti se na tako velikom takmičenju, a ono što je njoj ostavilo najveći utisak bila je sama ceremonija otvaranja tih igara.

„Smatram da je veliki uspjeh plasirati se tri puta na Zimske olimpijske igre. Iza nas, koji smo to uspjeli, stoji mnogo treninga, koji znaju biti itekako teški i iscrpljujući, odricanja i upornosti, posebno u našim uslovima“, kaže nam Tanja.

Slika

Ona smatra da su Olimpijske igre glavni motiv i cilj svakog sportiste, jer su, prema njenim riječima, svake za sebe posebne i čarobne, a za nju su do sad najbolje bile one u Sočiju 2014. godine.

Karišik-Košarac danas, nakon 15 godina od početka profesionalne karijere, može da se pohvali sa mnoštvom medalja i raznih pehara sa mnogobrojnih takmičenja, a tačan broj osvojenih nagrada ni sama ne zna. U prilogu su fotografije, pa sami procijenite.

„Ponosim se svakom osvojenom medaljom, jer sam za svaku dala svoj maksimum. Ono što bih izdvojila jesu 19. i 23. mjesto na Međunarodnoj trci IBU kupa, što je za sad i najbolji rezultat u istoriji ženskog biatlona, kao i ukupni pobjednik svih Balkan kupova u sezoni 2016/17. godina“, ističe Karišik-Košarac.

Kao što smo rekli, ove sezone iz privatnih razloga neće trenirati, tačnije na skijama će biti samo rekreativno, a nakon povratka na stazu nastojaće da se vrati u staru formu i da pokuša ispuniti normu za Zimske olimpijske igre 2022. godine u Kini.

„Vidjećemo još kako će to izgledati. Norme su uvijek jako zahtjevne i potrebno je pružiti maksimum da bi se uspjele ostvariti“, kaže Tanja Karišik-Košarac u razgovoru za naš portal.
Tanja Karišik-Košarac je rođena 1991. godine u Sarajevu. Osnovno, srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje završila je u Palama, gdje i danas živi. Spada u red najuspješnijih paljanskih sportista, samim tim i jedna od rijetkih sportista koji su učestvovali u tri uzastopne Zimske olimpijske igre 2010, 2014. i 2018. godine.

Komentari 0
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    12h 55m
    0
  • Slani mafini
    22h 16m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    22h 5m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    16h 34m
    3
  • Mladi košarkaš Slavije karijeru nastavlja u Megi
    11h 4m
    0